Bebe plange: ce vrea sa-ti spuna?

La început, părinților le e greu să facă deosebirea între un tip de plâns și altul. Care dintre hohote reprezintă o urgență? Care mai poate aștepta?

Desigur, uneori motivul e evident. Când bebelușul plânge după primul vaccin făcut de pediatru, îți dai seama că urletul înseamnă „Aoleu! Asta mă doare! La ora două dimineața, când auzi suspine din pătuț, apoi un scâncet, urmat de un strigăt scurt și puternic, care crește în volum, trebuie doar să te uiți la ceas ca să-ți dai seama că e timpul să-l hrănești. Este, cu siguranță, un plâns de „Mi-e foame.

Atunci când copilul plânge timp de jumătate de oră după ce a fost hrănit, poate de vină e acel chili con carne pe care l-ai mâncat. Și asta pentru că toate condimentele ingerate de mama care alăptează pot ajunge în lapte, provocând gaze sau alte tulburări intestinale minore. Medicii pediatri le sfătuiesc, de obicei, pe mame să reducă la minimum consumul de alimente condimentate în perioada alăptării.

Odată cu timpul și cu experiența și ascultând atent, vei învăța să interpretezi mesajul plânsetelor. Iată un mic ghid care să te ajute:

Urletul

Ce auzi: Un plânset puternic, lung și ascuțit, apărut brusc și pe neașteptate. O pauză de respirație, apoi alt plânset exploziv, mai tare și mai insistent, fără melodie sau ritm. Când privești în pătuț, e posibil să vezi o gură larg deschisă, un trup tensionat, picioare ridicate și brațe zbătându-se.

Ce înseamnă: „Ceva mă doare rău!

Ce să faci: Du-te repede acolo. Caută o explicație. A căzut ceva în pătuț? Își duce mâna la ureche ca să arate că îl doare? Vezi dacă are febră. Sună la pediatru.

Plânsul ritmic

Ce auzi: Agitație, convulsii, un sunet glotal sau gutural din gât, un prim plâns sau scâncet, urmat de un plâns ritmic și fl ucturând ca intensitate.

Ce înseamnă: „Mi-e foame!

Ce să faci: Alăptează-l sau dă-i biberonul. Dacă nu e ora obișnuită de masă a copilului, explicația poate fi că are gaze: ridică-l, ține-l la nivelul umărului și fă-l să râgâie.

Scâncetul

Ce auzi: Agitație, urmată de un plâns subțire, apoi un plâns fără ritm, ce fluctuează ca tonalitate și ca volum. Se poate să auzi sunetul pe care îl face când își suge degetele. Când ajungi la pătuț, e posibil să vezi că se freacă la ochi sau că duce mâna la urechi.

Ce înseamnă: „Mi-e somn!

Ce să faci: Dacă e vremea de culcare, iar bebelușul e în pătuț, așteaptă să vezi dacă plânsul încetează. Dacă da, uită-te la el și verifi că dacă îi e sufi cient de cald sau de răcoare. Dacă se joacă cu tine sau cu fratele lui, acest tip de plâns poate însemna suprastimulare – s-a săturat. Ridică-l, ține-l în brațe și liniștește-l până când plânsul încetează.

Vaietul

Ce auzi: Un plâns nazal și slab, asemănător ca tonalitate și fiind la fel de neașteptat ca plânsul de durere, însă mai redus ca volum și, uneori, cu o tonalitate mai coborâtă. Pauze de respirație, apoi plânsul se reia, uneori mai slab. E posibil ca fața să fi e roșie.

Ce înseamnă: „Nu mă simt bine!

Ce să faci: Verifică semne imediate ale bolii, cum ar fi  febra sau roșeața, picioarele contorsionate care indică durere abdominală, dacă își freacă urechea (infecție) sau dacă are diaree. Ține-l în brațe și liniștește-l. Sună pediatrul.

Page: 1 2

Mai multe articole