Bebeluşul meu a făcut vărsat de vânt – povestea Cristinei

La un moment dat în viaţă, fiecare mămica trece prin experienţe neplăcute cu copilul ei, din care are câte ceva de învăţat şi de împărtăşit mai departe şi altor mămici. Cristina are doi copii – o fetiţa de 4 ani şi un bebeluş.

Împreună cu copiii şi cu soţul ei, Cristina a trecut prin peripeţii atunci când s-au confruntat cu o boală despre care auziseră că ar fi fost uşoară: varicela, cunoscută şi ca vărsat de vânt’. Din păcate, au aflat pe pielea lor că, uneori, această boală aduce complicaţii grave.

Fetiţa mea de 4 ani a luat varicelă de la grădiniţă, unde foarte mulţi copiii o făcuseră. A venit acasă şi a transmis boala şi frăţiorului ei, de numai câteva luni.’

Cristina povesteşte că în scurt timp, au făcut varicelă şi ea şi soţul ei, pe lângă cei doi copii. Ea a avut noroc cu o formă uşoară, dar la bebeluş, boala a ţinut mult, 21 de zile, şi a avut complicaţii pe care părinţii, speriaţi, nu au ştiut cum să le abordeze.

I s-a umplut absolut tot corpul de bubiţe roşii. Pielea nu i se mai vedea deloc, avea inclusiv pe buze. A făcut temperatură mare şi nu putea înghiti, din cauza că i se umflasera ganglionii. Din cauza asta, s-a înecat şi ne-am speriat foarte tare, pentru că nu mai putea respira, se sufoca. Am apelat de urgenţă la ambulanţă, dar până să vina, soţul meu i-a acordat primul ajutor. De atunci, am rămas foarte speriaţi.’

Pe lângă complicaţiile pe care boala le provoacă de obicei la copiii de vârste mici şi la adulţi, sunt şi cazuri în care lipsa de informare poate influenţa cursul bolii. Şi de aceea, cultivarea unei relaţii deschise cu medicul pediatru este de o importanţă decisivă.

Cristina este o mămică grijulie, dar nu şi-a dat seama că nu trebuie să folosească aceeaşi soluţie mentolată împotriva erupţiilor şi pentru tătic şi pentru bebeluş. Ea şi-a dat seama că tratamentul avea în compoziţie alcool şi că nu era potrivit pentru cel mic, abia după ce bebeluşul făcuse o alergie, care a apărut pe lângă complicaţiile bolii.

Putea să facă comă alcoolică. Nu am ştiut că nu este bine ceea ce fac. Am vrut să îl ajut…’spune ea.

Urmăreşte în întregime povestea Cristinei, la acest link: http://www.protejamcopilaria.ro/varicela/povestea-mamicilor-care-au-trecut-prin-asta-2/

Sfatul nostru este să nu te gândeşti niciodată că o boala este prea uşoară pentru a te adresa medicului pediatru, deoarece este posibil ca tu să nu vezi anumite simptome care semnalează complicaţii. În plus, există pericolul să administrezi anumite produse în mod necorespunzător, care pot provoca alergii copiilor şi care să înrăutăţească starea, pe fondul unei boli.

Societatea Română de Pediatrie recomandă vaccinarea copiilor împotriva varicelei, cea mai eficientă metodă de a preveni această boală şi complicaţiile ei. Medicii pediatri atrag atenţia că varicela este deosebit de contagioasă, iar prevenirea ei este foarte importantă în familiile cu mai mulţi copii sau în cele în care există femei însărcinate, deoarece poate fi deosebit de periculoasă pentru făt. Vaccinarea se poate efectua începând cu vârsta de 9 luni.

Testimonialul Cristinei a fost realizat în cadrul campaniei Societăţii Române de Pediatrie, Să protejăm împreună copilăria. Cu această ocazie, medicii pediatri au pus la dispoziţia părinţilor informaţii avizate despre varicelă şi despre cum poate fi prevenită această boală pe pagina campaniei: http://www.protejamcopilaria.ro/varicela/

Mai multe articole