Campania nationala de vaccinare anti-HPV

Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, formata la iniţiativa Fundaţiei Renaşterea, susţine demersul Ministrului Sanataţii, Eugen Nicolaescu, in ceea ce priveşte programele de prevenţie pentru cancerul de col uterin, printre acestea fiind şi iniţiativa de a relua campania de vaccinare impotriva HPV, soluţie care, alaturi de testarea Babeş Papanicolau, ar putea scadea riscul apariţiei cancerului de col uterin cu pana la 94%.

Pana in prezent, aproximativ 150 milioane de doze de vaccin anti-HPV au fost administrate in intreaga lume şi numarul este intr-o continua creştere. Organismele europene şi internaţionale recomanda fara ezitare vaccinarea impotriva HPV, iar ca rezultat, peste 20 de ţari din cadrul Uniunii Europene desfaşoara in acest moment campanii de vaccinare impotriva HPV, inclusiv Bulgaria şi Cehia, cele doua ţari lansand astfel de programe in anul 2012.
 

Vaccinul anti-HPV asigura protectie impotriva bolilor determinate de tipurile de HPV 6, 11, 16 si 18 ÅŸi se adreseaza in general populatiei feminine cu varste cuprinse intre 9 ÅŸi 45 de ani. Vaccinarea este recomandata in primul rand fetelor cu varste cuprinse intre 9 ÅŸi 15 ani, interval de varsta unde eficacitatea sa este de 99%, dar ÅŸi targetului secundar, respectiv populatiei feminine cu varste cuprinse intre 16 ÅŸi 26 de ani. Pentru acest target secundar, s-a demonstrat imunogenitate crescuta la administrarea vaccinului, acesta fiind intervalul cel mai expus contactarii HPV. Se pot vaccina, de asemenea, ÅŸi tinerele de peste 26 de ani care nu s-au infectat cu HPV.

Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a fost creata special pentru a rezolva aceste probleme şi pentru a creşte gradul de conştientizare asupra cancerului de col uterin şi a modalitaţilor prin care poate fi prevenit.

Mai multe articole