Când îl înveți să meargă la oliță

În privința mersului la oliță, părinții se împart în două categorii la extreme: fie evită acest moment până la o vârstă înaintată a copilului, fie grăbesc antrenamentul pentru oliță, iar operațiunea se dovedește un eșec.

 

Nu are vreun sens sa incerci sa scapi de scutece mai devreme de 18-10 de luni (deși un nou curent susține că bebelușii ar trebui puși pe oliță la câteva luni) pentru ca de-abia la aceasta varsta copilul ajunge la un stadiu de dezvoltare neurologica ce ii permite sa isi controleze musculatura care tine inchide orificiile vezicii urinare si anusului. Chiar daca sunt parinti care se lauda ca micutii lor fac pipi la olita inca de cand au facut un an (sau chiar mai devreme), ei fac asta din reflex, atunci cand sunt pusi pe olita si nu ca pe o actiune voluntara.

Nu forta, deci, copilul sa mearga la olita prea devreme, caci urmarile pot fi destul de grave pe termen lung. Multe anxietati si probleme pentru care ajungem prin cabinetele psihologilor ar avea, se pare, legatura cu momentul si modul in care am fost invatati sa facem la olita.

Chiar daca inca nu au control deplin asupra vezicii, copiii de 18 luni simt cand sunt pe cale sa faca. Daca cel mic te anunta ca face pipi, acesta este un prim indiciu ca in curand ‘se va cere’ la olita. Pe de alta parte, pentru ca vede ca obtine atentie atunci cand ii cheama pe mami si tati sa-l duca la olita, copilul va da false alarme, tocmai pentru a obtine mai multa atentie. Chiar in cazul unui copil care face mai mult la olita, micile accidente sunt de asteptat inca niste ani (a nu se confunda cu enurezisul, care este o problema diferita).

Cand vrei sa il antrenezi pentru olita este bine sa-l implici si pe cel mic – spun psihologii. Adica nu este suficient sa-l duci tu la olita, sa-i dai chiloteii jos sau sa-i scoti scutecul, ci este bine sa il inveti sa-si dea singur chiloteii jos. Pare un gest mic, dar satisfactia pe care i-o va da aceasta mica victorie este importanta: il va face sa vrea sa invete mai repede sa faca la olita, ca doar e om mare, se descurca singur.

Daca inca nu spune ca are nevoie ‘la pipi’ sau da prea multe semnale false, poti folosi metoda olitei la ore fixe – i se va crea un reflex de a merge la baie cam in acele intervale orare. Il poti pune pe olita din doua in doua ore, de exmplu si-i poti imprima un ritm.

Lauda-l de fiecare data cand te-a anuntat ca vrea la olita. Copiii sunt foarte dornici sa-si faca parintii fericiti si se hranesc cu laudele voastre.

Cand vrei sa incepi antrenamentul pentru olita, este bine sa alegi un moment in care familia este linistita, nu cand va mutati, zugraviti, s-a nascut al doilea bebelus sau vine mama soacra in vizita pentru 3 saptamani. Pentru ca cel mic sa invete sa faca la olita este nevoie de rabdare si consecventa din partea voastra, iar el are nevoie de liniste si un oarecare ritual, care-l ajuta sa se simta in control in aceasta noua etapa din viata lui.

 

foto Shutterstock

 

Mai multe articole