Aducerea pe lume a unui copil este un moment magic, pentru ambii părinți. Decizia de a face un copil este una importantă și de cele mai multe ori ține cont de prea multe lucruri și mai puțin de vârsta biologică.
Apariția unui copil în viața cuplului este un pas semnificativ al dezvoltării relației dintre cei doi soți, care implică asumarea unor responsabilități noi. Planificarea sarcinii ține cont în unele cazuri de stadiul dezvoltării profesionale, de puterea financiară, dar și de maturitatea emoțională a cuplului. Tocmai de aceea vârsta femeii nu mai contează, pentru că dacă este să analizăm criteriile de mai sus, acest lucru presupune că după 30 de ani să se producă prima naștere.
Vârsta, factor important al deciziei
La tinerețe, femeile se gândesc mai mult la carieră și la cursuri de perfecționare și mai puțin la nașterea unui copil. Medicii spun că femeile sunt sănătoase și pot planifica o sarcină fără probleme până la termen, în intervalul 25 – 35 de ani.
Evident, unii ne vor contrazice, argumentând că din punct de vedere fiziologic, corpul femeilor este pregătit pentru naștere de la 20 de ani. Numai că abia după 25 de ani sexul feminin are capacitatea de a conștientiza pe deplin ce implică nașterea unui copil.
Deși sunt înregistrate numeroase cazuri de concepere și naștere fără probleme pentru mamă și fată, la vârste mai înaintate, după 40 de ani, femeile și bărbații se pot confrunta cu probleme de fertilitate. Acesta este motivul pentru care este bine ca sarcina să se producă înainte de această vârstă, când șansele de procreare de la prima încercare sunt mai mari.
Avantajele sarcinii până în 35 de ani
Dacă ambii parteneri sunt sănătoși, sarcina survine fără probleme, iar organismul este capabil să țină sub control aspectele mai puțin plăcute ale unei sarcini. Unele femei care au avut o sarcină până la această vârstă recunosc că au trecut cu ușurință peste neplăcerile legate de grețuri, greutate în plus, iar recuperarea după nașterea naturală a fost una rapidă.
Și vârsta viitorilor tați este bine să fie sub 40 de ani, pentru că și acest aspect influențează conceperea copiilor.
Când nu este bine să faceți un copil
Înainte de vârsta de 20 de ani, femeile și bărbații nu sunt perfect dezvoltați din punct de vedere psihologic pentru a da naștere unui copil. În anumite cazuri, cuplurile care au dat naștere unui copil mai devreme de vârsta de 20 de ani nu au înregistrat probleme de sănătate, iar copilul s-a dezvoltat normal.
De asemenea, după vârsta de 40 de ani, dacă decideți aducerea pe lume a unui copil, trebuie să vă gândiți foarte bine dacă sunteți pregătiți emoțional și fizic să aveți grijă de un copil, cu tot ceea ce implică acest lucru. Copilăria și adolescența sunt perioade solicitante.
Maternitatea după 40 de ani
Cuplurile pot face copii sănătoși și după ce împlinesc vârsta de 40 de ani. Însă riscurile asociate apariției malformațiilor congenitale cresc foarte mult.
Acesta este unul dintre motivele pentru care medicul care vă urmărește sarcina vă va recomanda realizarea unor anumite investigații medicale, care să poată răspunde la anumite întrebări și suspiciuni.
În situații excepționale, când cuplurile se chinuie vreme îndelungată să facă un copil și din anumite considerente fiziologice și genetice nu reușesc, tratamentele pentru infertilitate pot da rezultate și la vârste mai înaintate, iar fertilizarea în vitro este o altă variantă la care pot apela cuplurile.
Analize medicale
Indiferent de vârsta la care decideți să faceți un copil, este esențial să vă urmăriți sănătatea înainte, pe toată perioada sarcinii și după. Analizele medicale sunt importante pentru femei, dar și pentru bărbați, iar lipsa afecțiunilor medicale poate însemna o sarcină fără probleme pentru viitoarea mamă și bebeluș.
Dacă unul sau ambii parteneri au probleme de sănătate, înainte de a face un copil este bine să vorbiți cu medicul de obstetrică-ginecologie pentru a afla riscurile și alte probleme ce pot să apară în sarcină.
Analizele medicale vor arăta starea de sănătate, fiind indicatori importanți pentru ca medicul curant să știe cum vă poate ajuta la nevoie.
Vârsta ideală pentru a face un copil nu există. Decizia trebuie luată de ambii parteneri, când se consideră pregătiți, pentru a oferi copilului toată atenția și sprijinul lor.
Sursa foto: Pexels