Ce se întâmplă cu orfanii din Ucraina care ajung în România

poor little boy in dirty clothes standing near high fence with barbed razor wire at state border

Alianța România fără Orfani (ARFO) a făcut, în contextul războiului din Ucraina și a refugiaților ucraineni care vin în România, câteva precizări cu privire la orfanii care se numără printre acești refugiați.

Copiii care intră pe teritoriul României însoțiți de cel puțin un părinte au statut de refugiat, iar părinții decid dacă solicită azil în România sau doresc să călătorească mai departe spre alte țări unde pot avea rude sau cunoștințe.

Pe de cealaltă parte, copiii care intră pe teritoriul României lipsiți de îngrijire părintească vor fi preluați în evidență de către DGASPC din județul de care aparține punctul de trecere a frontierei și vor identifica soluții de plasare a copiilor în regim de urgență.

Citește și: O fetiță cere încetarea războiului dintre Ucraina și Rusia într-un clip devenit viral

Acești copii NU pot fi duși în tabere, pensiuni sau alte facilități unde nu este posibilă instituirea măsurii de plasament ci DOAR în servicii rezidențiale acreditate, sau la persoane sau familii care vor avea parte de evaluarea DGASPC în vederea instituirii plasamentului în regim de urgență.

În privința copiilor lipsiți de îngrijire părintească, ARFO și membrii acesteia acționează doar în colaborare cu autoritatea centrală și autoritățile locale pentru a facilita accesul acestora la resursele comunității.

Reprezentanții asociației au atras atenția asupra faptului că situațiile de conflict cresc gradul de vulnerabilitate și rata de incidență a oamenilor exploatați și a victimelor traficului de persoane. De asemenea, ei încurajează coordonarea acțiunile individuale cu autoritățile locale și, în cazul în identificării de copii fără părinți, le sugerează adulților să se asigure că au fost luați în evidența DGASPC din județul sau sectorul în care se află.

Citește și: Video emoționant, devenit viral! Un tată ucrainean își ia rămas bun de la fiica sa pentru a pleca la luptă

Alte mențiuni importante sunt:

Semnalarea suspiciunilor de trafic de persoane la HelpLine ANITP 0800.800.678 (în România) sau la Crisis Textline-ul eLiberare 0757.749.845.

Informarea despre procedura de azil și modul de intrare în România a persoanelor din Ucraina: Call – Center (pe WhatsApp) pentru informații despre azil și informații pentru ucraineni (limba engleză, rusă și ucraineană). +4.0765.861.888 – LOGS Grup de Inițiative Sociale

Call – Center pentru consiliere socială și psihologică pentru ucraineni care s-au refugiat deja în România +40 745 139 747 – ASproAS Romania

Foto – 123rf.com

Mai multe articole