Colestaza de sarcina – Cauze, simptome, tratament

Catre finalul sarcinii, unele femei au parte de un simptom ce creaza discomfort puternic, mancarimea, si poate fi semnul unei boli mai grave, ce afecteaza sanatatea fatului: colestaza de sarcina.

Colestaza de sarcina este o afectiune specifica sarcinii, in care secretia obisnuita de bila e afectata de hormonii de sarcina.

Colestaza apare mai frecvent in cel de-al treilea trimestru de sarcina, cand hormonii ating niveluri inalte, insa de fel dispare de la sine la cateva zile dupa nastere.
Colestaza de sarcina apare la una din o mie de sarcini.

Ce cauzeaza colestaza de sarcina

Productia de hormoni specifici sarcinii afecteaza functionarea ficatului, astfel avand ca rezultat incetinirea sau oprirea secretiei de bila.
Vezica biliara este cea care inmagazineaza bila produsa de catre ficat. Cand productia de bila se opreste sau incetineste, acizii biliari se acumuleaza in ficat, pericolul fiind riscul ca acesti acizi sa se verse in sistemul circulator.

Care sunt simptomele de colestaza de sarcina

  • mancarimi, mai ales pe maini si picioare – adesea singurul simptom observat;
  • urina inchisa la culoare;
  • durere in partea de sus a abdomenului;
  • scaune deschise la culoare
  • stare de oboseala/epuizare
  • pierderea poftei de mancare
  • depresie
  • icter
  • greata

Cum afecteaza colestaza de sarcina bebelusul

In cazul acestei afectiuni, creste considerabil riscul de nastere prematura sau deces intrauterin. Un fat aflat inca in dezvoltare se bazeaza pe functiile ficatului mamei, pentru a elimina acizii biliari din sistemul circulator. Prin urmare, nivelurile ridicate ale acizilor biliari poate pune presiune pe ficatul bebelusului.

Cum se trateaza colestaza de sarcina

Odata diagnosticata, gravida cu colestaza trebuie monitorizata indeaproape pentru ca in eventualitatea in care e necesar, sa se induca nasterea, odata ce plamanii copilului ajung la maturitate.
In plus, pentru mancarimi medicul recomanda tratamente cutanate, iar pentru diminuarea concentratiei de acizi biliari, se recomanda administrarea de medicatie specifica, de regula pe baza de acid ursodeoxicolic.
Pentru dezvoltarea plamanilor, mamei i se pot administra steroizi, pentru eventualitatea in care este necesara venirea pe lume mai devreme a bebelusului.

Imagine: 123rf

Sursa: http://americanpregnancy.org