Copiii și lentilele de contact. Care sunt cele mai eficiente soluții moderne de corecție optică în cazul copiilor?

Specialiștii recomandă pentru cei mici utilizarea lentilelor de contact de unică folosință, pentru ca ei se pot obișnui mai ușor cu manevrarea lor!

Lentilele de contact sunt accesorii medicale moderne eficiente în corectarea defectelor de vedere precum miopia, astigmatismul sau hipermetropia în cazul celor mici. Aceștia duc un stil de viață activ, se joacă foarte mult, iar riscul ca să piardă sau să uite ochelarii de vedere sunt foarte mari.

Una dintre întrebările care macină gândurile tuturor părinților este ‘De când pot purta copiii lentilele de contact?’. Statistic vorbind, peste jumătate din populația Globului are nevoie de corecție optică. Iar această necesitate poate apărea chiar de la cele mai fragede vârste.

În cazul copiilorochelarii de vedere și lentilele de contact sunt cele mai potrivite metode pentru a le corecta vederea. În ultimii ani, medicii oftalmologi îi încurajează, din ce în ce mai mult, pe părinți, să opteze pentru lentilele de contact atunci când vine vorba de corectarea unor afecțiuni curente.

La început, specialiștii recomandă pentru cei mici utilizarea lentilelor de contact de unică folosință, astfel încât ei se pot obișnui mai ușor cu manevrarea lor și cu respectarea principalelor reguli de îngrijire zilnică.

De când se recomandă purtarea lentilelor de contact în cazul copiilor?

Din cercetările recent realizate de către experții în oftalmologie, rezultă că cei mici sunt candidați cerți pentru purtarea lentilelor de contact. Aceștia sunt personalități cu o viață activă, implicați în numeroase activități extrașcolare, iar ochelarii se dovedesc, în aceste condiții, o alege neconvenabilă pentru activitățile recreative.

Majoritatea copiilor sunt motivați și determinați să aleagă o variantă practică de corectare a vedere. De aceea, ei pot respecta, cu ușurință, indicațiile și recomandările medicului oftalmolog. Ei sunt capabili să manevreze cu grijă lentilele de contact, fie că sunt sau nu supravegheați, iar acestea din urmă le aduc beneficii considerabile.

În ceea ce privește vârsta de la care copiii iși pot începe ‘aventura’ purtării lentilelor de contact, nu există nici cea mai mică interdicție și nici o vârstă minimă potrivită pentru ca aceștia să înceapă să poarte lentile de contact. Singura condiție este ca aceștia să fie capabili să aibă grijă singur de lentilele sale, să dispună îndemânarea necesară pentru a le manevra corect și să le poată îngriji și curăța în fiecare zi. De altfel, studiile și experiența experților în oftalmologie au relevat faptul că până și un copil de 8 ani poate fi capabil să aibă singur grijă de perechea sa de lentile de contact, și astfel, să își înceapă aventura în această direcție.

În plus, odată ce încep să poarte lentile de contact, specialiștii au ajuns la concluzia că cei mici devin mai responsabili cu igiena, așa încât să nu poarte lentilele de contact mai mult timp decât este recomandat. 

Aspecte esențiale

Înainte ca cel mic să treacă de la ochelarii de vedere la lentilele de contact, este important ca el să învețe cu ajutorul unui specialist regulile de manevrare corectă a articolelor optice încă din primele zile de folosință. În contrar, educarea sa la vârste mai înaintate va fi mult mai dificilă.

Ce vă recomandă specialiștii?

Pentru început, specialiștii vă recomandă lentile de contact zilnice pe care sa le aplice dimineața și sa le arunce seara, fără a fi nevoie de curățare. Atunci când se obișnuiesc cu întregul proces, puteți să le înlocuiți cu cele bi-săptămânale, cunoscut drept intervalul de 14 zile ideal pentru ochii copiilor!

Mai multe articole