Crește numărul infecțiilor respiratorii în rândul copiilor. Avertismentul medicilor

Numărul infecțiilor respiratorii în rândul copiilor crește alarmant în această perioadă, avertizează medicii. 

Cadrele medicale spun că între lunile noiembrie și februarie, în fiecare an, există un sezon de gripe și infecții virale la nivelul tractului respirator. Anul acesta, din nefericire, valul de gripe și viroze este mult mai impresionant și afectează un număr mai mare de copii’ – spun medicii. Fenomenul nu se întâmplă doar în România, ci și în alte țări.

Spitalele sunt într-adevăr pline și acest lucru se întâmplă nu doar în România, nu doar în București, nu doar într-un anumit sector, se întâmplă peste tot în lume, acolo unde traversăm sezonul rece. Sunt afectați sugari, copii mici care frecventează grădinița ori școala, dar și adolescenți. Suntem pe o pantă extrem de ascendentă din acest punct de vedere – a declarant medicul pediatru dr. Iulia Țincu, potrivit știrileprotv.ro.

Medicul pediatru Mihai Craiu: Ce este bronșiolita și cum afectează copiii

„Nu țineți copiii într-un glob de sticlă!'

Medicii mai spun că în timpul pandemiei, copiii au fost mai feriți de gripe și viroze pentru că au stat izolați și au purtat și măști de protecție.

Dr. Țincu recomandă părinților să își țină copiii într-un glob de sticlă’, deoarece sistemul lor imunitar trebuie călit’.

Nu ținem copiii într-un glob de sticlă, nu îi înfofolim atunci când afară avem grade în minus, ci îi îmbrăcăm adecvat, așa cum ne îmbrăcăm noi ca adulți. Sunt expuși colectivității, cu normele de rigoare și în funcție de particularitatea fiecărui copil. 22-24 de grade Celsius este temperatură de confort termic cel puțin pentru zona noastră geografică.

Noi spunem lucrul acesta inclusiv în cazul nou-născuților. Dacă eu nu stau cu o căciulă în casă ori cu o pereche de mănuși în plus, nici copilul nu va sta. Îmbrăcarea aceasta neadecvată nu face decât să supraîncălzească organismul într-o manieră pe care noi nu o depistăm, se pierde apă prin deshidratare și se acomodează mult mai greu ca și termoreglare – a mai explicat medicul pediatru.

Foto – 123rf.com

Mai multe articole