Crupul – simptome şi tratament

În această boala des întâlnită, o infecţie virală afectează laringele şi traheea. Ea poate fi provocată de mai multe virusuri şi apare mai ales toamna. Crupul afectează copiii cu vârste între şase luni şi şase ani, dar cei mai vulnerabili sunt cei de unu, doi ani.

 

 

 

Simptome

Crupul  debutează adesea cu febră şi cu simptome asemănătoare răcelii, de exemplu nas înfundat sau care curge.

Apoi apar principalele simptome: tuse aspră, stridentă, respiraţie zgomotoasă (mai ales la inspiraţie) şi răguşeală. Aceste simptome tind să se agraveze în timpul nopţii. Inflamaţia mucoasei, dacă este severă, poate să provoace îngustarea traheei şi dificultăţi de respiraţie.

 

Tratament

Dacă simptomele sunt uşoare, e de preferat să ai grijă de bebeluşul tău acasă, dându-i medicamente antifebrile şi lichide suficiente pentru o bună hidratare.

S-ar putea să constaţi că, dacă pui un castron cu apă pe un calorifer şi laşi bebeluşul să respire aerul umidificat, simptomele se atenuează.

Totuşi, dacă te îngrijorează ceva, cere ajutorul medicului, mai ales în cazul în care copilul continuă să respire cu zgomot sau trage pieptul înăuntru când respiră.

La spital, unui copil care suferă de crup i se pot administra medicamente pe cale bucală şi printr-o mască pentru a reduce inflamaţia şi a dilata căile respiratorii. Este posibil să aibă nevoie şi de oxigen.

Dacă dificultăţile de respiraţie sunt severe, copilul poate fi ventilat artificial. Totuşi, cu tratamentele actuale, prognosticul este bun şi rareori este nevoie de aplicarea procedeului ventilaţiei.

Mai multe articole