Primele semne ale unei sarcini pot să apară la aproximativ cinci zile de la momentul în care a avut loc fertilizarea, însă nu este neapărat obligatoriu. Exista și femei la care primele semne că sunt însărcinate pot să fie identificate la mai multe săptămâni distanța de ziua în care a avut loc contactul sexual neprotejat și la care ovulul a fost fecundat. De regulă, cele mai des întâlnite semne ale unei sarcini sunt reprezentate de întârzierea menstruației și de stările de greață (însoțite, uneori, de vărsături).
În unele situații, femeile însărcinate se pot confrunta cu crampe și cu sângerări ușoare. Urinarea frecventă și oboseala accentuată sunt alte două semne care ar trebui să vă facă să vă gândiți la o eventuală sarcină. De asemenea, există posibilitatea să observați că apar anumite modificări ale sânilor, precum și modificări din punct de vedere al gustului și mirosului.
Când este cel mai indicat să folosiți testul de sarcina
Atunci când vreți să verificați dacă sunteți sau nu însărcinată, testele de sarcina reprezintă modalitatea cea mai ușoară și mai exactă de a afla răspunsul. Este vorba despre niște dispozitive medicale precise și ușor de folosit, care au capacitatea de a detecta în urină un anume fel de hormon specific – probabil că ați întâlnit denumirea de „HCG’, un termen popular folosit pentru Gonadotropină Corionică Umană. Pentru a identifica momentul ideal în care să folosiți un test de sarcina, este esențial să știți cum funcționează organismul dumneavoastră. Specialiștii recomandă ca testul să fie realizat la o săptămână distanță de data considerată întârziată a ciclului menstrual.
O altă variantă recomandată este ca testarea să aibă loc la cel puțin 11 zile distanță de la cel mai recent contact sexual neprotejat. În oricare dintre situații, înainte de utilizare este de preferat să citiți instrucțiunile și indicațiile de pe prospectul testului de sarcină cu mare atenție. Având grijă la acest aspect, vă va fi mai ușor să interpretați corect rezultatul acestui test.
O recomandare foarte importantă, de care trebuie să țineți cont, este cea de a nu bea cantități mari de lichide înainte de efectuarea unui test de sarcină. Motivul este acela că lichidele ajung să dilueze HCG – ul în urină iar riscul ca acesta să nu mai fie detectat devine mai mare. De asemenea, este cel mai bine ca testul să fie efectuat dimineața, HCG gasindu-se în cantitate mai mare în urină în primele ore din zi.
Ce tipuri de teste de sarcină există și cum trebuie interpretat rezultatul
Exista mai multe tipuri de teste de sarcina dintre care puteți alege, la prețuri accesibile, fiecare fiind recomandat în funcție de situație. De exemplu, poate să fie vorba despre test de sarcina tip caseta, tip stilou sau tip bandă. Există și test de sarcină cu detectare rapidă, puteți opta și pentru un model cu indicator de săptămâni, precum și pentru un test de sarcina ultra – timpuriu. Testele de sarcina care pot să fie efectuate la domiciliu se bazează pe detectarea hormonului glicoproteic în urină, hormon care este produs de placenta atunci când apare sarcina.
Există și teste de sânge care pot să arate dacă sunteți sau nu însărcinată, însă acestea sunt efectuate exclusiv în cabinetele medicale și nu sunt utilizate la fel de des ca și testele de urină. Avantajul acestui tip de test este că poate să detecteze sarcina cu aproximativ o săptămână mai devreme decât cele obișnuite, efectuate la domiciliu.
La cele mai multe dintre testele de sarcina disponibile pe piață la ora actuală, o liniuță indică rezultatul negativ iar două liniuțe indică un rezultat pozitiv. În situația în care nu apare nicio liniuță, înseamnă că testul este invalid și este necesar să repetați testarea. Exista și teste la care poate fi afișat un „+’ pentru rezultatul pozitiv și un „ – ‘ în cazul în care nu sunteți însărcinată. De asemenea, la testele digitale cu afișaj, poate să apară scris dacă sunteți sau nu gravida.
Ce înseamnă rezultatele fals – pozitive sau fals – negative
Rezultatele fals – pozitive sunt întâlnite foarte rar. Chiar dacă liniuța care apare abia se poate distinge, sunt șanse mari să fie vorba despre o sarcină. În orice caz, recomandat este să repetați testul peste două zile. Se poate că rezultatul fals – pozitiv să fie determinat uneori de afecțiuni ale rinichilor sau ale ficatului, iar în unele situații chiar de tumori ovariene. Tot rezultat fals – pozitiv poate să apară și din cauza unui avort spontan, din cauza tratamentelor cu hormoni HCG care au ca scop stimularea ovulației sau pe fondul declanșării perimenopauzei și al nivelului crescut de HCG.
În ceea ce privește rezultatele fals – negative, în general, acestea indică faptul că nu există o sarcină. Se poate să obțineți acest rezultat și în cazul în care testul nu a fost efectuat corect, dacă a fost efectuat prea devreme după contactul sexual neprotejat sau dacă urina pe care ați folosit-o era prea diluată. De asemenea, se poate să obțineți un rezultat fals – negativ și dacă testul de sarcină folosit este unul expirat, dacă urina folosită a fost colectată cu mai mult de o jumătate de oră înaintea efectuării testului sau dacă testul respectiv nu este suficient de sensibil la prezenta hormonului HCG.