În primul an, gura și gustatul din lucruri reprezintă un instrument/o modalitate de a cunoaște lumea. Așa că mușcatul, în sine, nu poate fi considerat întotdeauna un semn de agresivitate. Probleme apar când gestul este repetat și reprezintă o formă de comunicare cu adultul sau o descărcare a frustrării.
Când și de ce mușcă cel mic – cele mai des întâlnite situații:
1. Mușcă obiecte – Bebelușii se calmează, începând să molfăie/muște lucruri atunci când îi deranjează primii dințișori. Inelele pentru gingii îți pot fi de folos în această perioadă.
2. Mușcă ‘din dragoste’ – Sunt multe situații în care chiar părinții se joacă și se mușcă din dragoste cu cei mici, iar aceștia vor repeta comportamentul. Dacă părintele încetează comportamentul, copilul va face la fel.
3. Mușcă agresiv – aici trebuie să intervii imediat și/sau să-i redirecționezi atenția.
Cum îl dezobișnuiești
Dacă mușcă un alt copil
De câte ori copilul mușca vreun partener de joacă, spune-i cu un ton ferm: NU mușca! (aceasta este o situație în care nu prea ai cum să eviți cuvântul ‘nu’). Îndrumă-l apoi spre un loc mai retras și cere-i să stea cuminte câteva minute până se calmează (ca regulă, pentru fiecare an se aplică un minut de pauză în caz de comportament nepotrivit). Între timp, tu acordă atenției victimei. Copilul tău poate mușca pentru a primi atenție și va funcționa chiar faptul că vede că atenția nu i se acordă lui, ci rănitului.
Copilul te mușcă
- Reacția ta trebuie sa fie una de surpriză și interzicere categorica (desigur, dacă tu l-ai obișnui să te muște, vei fi foarte amuzată de comportamentul lui…) Nu-i spune în glumă „Pe mami o doare, nu-i frumos!. Tonul tău lasă loc de interpretare și va crede că te joci cu el, deci va repeta gestul.
- După ce formulezi interdicția ferm, te oprești imediat din joacă! – va înțelege mesajul: nu numai că nu va primi atenție, dar va avea mai puține drepturi. Fii consecventă: de câte ori te mușcă, reacția ta trebuie să fie aceeași, nu o dată să te amuzi, a doua oară să îl cerți, iar în al treilea incident să ai, eventual, ambele reacții la un loc.
- Unii părinți întorc gestul, dar aceasta nu este o soluție. Copilul nu descifrează mesajul așa cum credeți voi: dacă voi mușcați la rândul vostru, el va crede că asta e o validare a gestului lui.
Ce trebuie să mai știi
- Observă cu atenție când mușcă: este foarte posibil să existe un factor extern care să-l facă mai agresiv. Inclusiv unele medicamente (antialergice, de exemplu) au ca efect secundar iritabilitatea, care, de vreme ce nu se poate exprima prin cuvinte la un copil de 1-2 ani, se manifestă prin mușcat.
- Înainte de a-i face observație că mușcă, stabilește regulile. Este treaba unui parinte să comunice copilului, chiar de când este bebeluș ce este permis și ce nu. Copiii nu au noțiunea de bun sau rău atunci când sunt mici. Dacă tu îi permiți să te muște, va continua să o facă, pur și simplu, pentru că nimeni nu îi spune că nu are voie…
- Statistic vorbind, din părinți agresivi, se nasc copii cu predispoziții spre agresivitate. La fel, un mediu familial violent, în care mama și tata se ceartă sau se bat va avea urmări la nivelul dezvoltării psihoemoționale a copilului, ce poate deveni la rândul lui agresiv.