Cum să-l faci pe copil să îi placă matematica? 5 trucuri

Mulți copii se tem de matematică, doar prin prisma celor auzite de la adulții din jurul lor. Adevărul este că majoritatea părinților și chiar a bunicilor a rămas cu amintiri nu tocmai plăcute despre această materie care pare atât de grea, dar este atât de frumoasă. Întrucât copiii pot fi influențați de sentimentele celor din jur, este păcat să privească matematica plini de resentimente și să nu îi dea nicio șansă. 

Dacă vei încerca să îi prezinți într-o manieră favorabilă această materie, cu siguranță, și perspectiva lui se va schimba și, ori de câte ori îi va fi greu, o va lua ca pe o provocare, nu ca pe o neputință. 

Descoperă secretele matematicii

De multe ori, matematica, dar și alte materii, reprezintă o necunoscută pentru cei mici, până reușesc să îi pătrundă secretele. Astfel, există riscul să se plictisească și să se dezactiveze, iar această atitudine poate fi interpretată greșit ca neștiință. Să nu uităm că testele și notele provoacă anxietate multor elevi, anxietate care poate fi exacerbată atunci când se predau noi lecții, iar materia care trebuie învățată devine copleșitoare. 

Pentru a nu ajunge într-un punct în care nu mai există cale de întoarcere, iar matematica va fi definitiv scoasă de pe lista preferințelor, iată care sunt principalele metode pentru a-l face pe copil să îi placă această materie deosebită:

  1. Alege mai des jocurile care implică operații matematice

Trebuie să iei în calcul faptul că matematica poate fi distractivă cu ajutorul jocurilor matematice. Dacă tot vă jucați, alege jocuri care presupun calcule, comparații de numere ori sortări de obiecte, în funcție de dimensiuni. Jocurile de cărți sunt și ele o metodă foarte bună pentru acest lucru, dacă optezi pentru război, tabinet sau șeptică. 

  1. Fii un model pentru el

Chiar dacă ești un adult care urăște matematica, ține asta pentru tine. În niciun caz nu-i dezvălui celui mic adevăratele tale sentimente, pentru că se va molipsi și el în cel mai scurt timp. Spune-i mai degrabă că nu te pricepi, dar că vrei să îl susții în procesul de învățare și de completare a temelor. Fii încrezător în forțele lui și explică-i cu orice ocazie cât de importantă este matematica în viața de zi cu zi. De la numărarea banilor, la cântărirea alimentelor sau aprofundarea unor meserii cum ar fi: arhitect, inginer, contabil, IT-ist sau chiar medic. 

  1. Nu omite nici jocurile pe calculator

Tehnologia modernă este mult mai atractivă pentru copii, așa că nu o lăsa deoparte, mai ales atunci când este vorba despre un subiect atât de important, precum matematica. Există destule resurse on-line, gratuite, care pun la dispoziție jocuri și puzzle-uri matematice, prin intermediul cărora poți micșora prăpastia dintre copil și metodele de aplicare a matematicii. 

  1. Folosiți împreună matematica, în activitățile zilnice

Atunci când mergeți pe stradă, puteți număra pașii; acasă, puteți organiza măslinele în grămăjoare de anumite valori sau puteți număra împreună restul primit la magazin. Acestea sunt doar câteva exemple de activități zilnice, familiare și plăcute, cu ajutorul cărora puteți exersa bazele matematicii. 

  1. Folosește mai degrabă obiecte reale decât noțiuni abstracte

Nimic nu este mai simplu decât să pui pe masă un măr și încă un măr, pentru a stabili că ai în total două mere. Atunci când văd obiectele pe care trebuie să le adune ori să le scadă, cei mici vor fi mult mai receptivi decât dacă vor discuta despre niște lucruri virtuale sau, și mai rău, doar despre simple cifre. 

Folosește-te de aceste mici trucuri, iar copilul tău va ajunge într-un final să iubească matematica. Și, chiar dacă drumul va fi lung, iar efortul tău unul major, cu mare consum de nervi și energie, în final, veți fi amândoi mulțumiți de rezultatul obținut. 

Mai multe articole