Cum să te pregătești financiar de venirea pe lume a unui copil

Venirea pe lume a unui copil este un eveniment care îți oferă sentimente și emoții unice în viață. Totuși, pe lângă acestea, el vine la pachet și cu anumite responsabilități financiare pe care este bine să te asiguri că le poți susține, astfel încât să-i oferi celui mic tot ce are nevoie pentru a se dezvolta armonios. Iată ce poți face în acest sens.

  1. Află ce drepturi ai

Înainte de toate, este important să știi că, în calitate de părinte, ai un anumit drept din punct de vedere financiar, pe care ți-l acordă statul, în scopul oferirii de sprijin pentru familia ta. Unul dintre drepturi se referă la indemnizatie crestere copil și îl poți obține dacă îndeplinești anumite condiții. 

Pe lângă acest drept de care poți beneficia astfel încât să construiești o bază financiară stabilă pentru venirea pe lume a copilului tău, este important să știi că, dacă ești angajată, ai dreptul și la concediu pentru creșterea copilului. Acest drept este valabil atât pentru mama copilului, cât și pentru tatăl acestuia, însă perioadele de concediu alocate sunt diferite.

De asemenea, un alt drept care, de această dată, îi aparține copilului, este cel de a primi alocație de stat. Aceasta reprezintă o anumită sumă de bani lunară, oferită de către stat, iar titlularul dreptului la alocație este copilul.

  1. Realizează un buget lunar

După ce ai aflat toate informațiile de care ai nevoie despre indemnizația de creștere copil, îți poți forma o imagine mai clară asupra bugetului lunar de care dispui. Stabilirea unui mod de gestionare pentru acest buget este un pas crucial în a te pregăti financiar pentru venirea pe lume a celui mic. Dacă te întrebi de ce este important să faci asta, ei bine, în acest mod, poți să evaluezi și să gestionezi cheltuielile într-un mod planificat și responsabil. Iată ce poți face:

Începe prin a evalua veniturile tale lunare și cheltuielile curente. Identifică și celelalte surse de venit, pe lângă indemnizația de creștere copil, și cheltuielile obișnuite, inclusiv facturile, cheltuielile de întreținere, rata la credit și orice alte cheltuieli recurente.

Mai apoi, ia în considerare lucrurile importante și necesare pentru copil, cum ar fi scutecele, hrana, îmbrăcămintea, produsele de igienă, vizitele la medic și alte necesități specifice.

Dacă observi că nivelul cheltuielilor se apropie de cel al veniturilor sau chiar îl depășește, fii pregătită să faci sacrificii și să ajustezi prioritățile, pentru a asigura stabilitatea financiară a familiei tale. Iată câteva lucruri pe care ai putea să le faci în acest sens:

  • renunță la cheltuielile inutile, care nu aduc o valoare reală stilului de viață pe care îl ai;
  • optează pentru alternative mai ieftine la produsele de curățenie și de întreținere a casei;
  • gătește mai mult acasă;
  • planifică mesele în avans, pentru a putea merge la supermarket cu o listă prestabilită de alimente, astfel încât să eviți cumpărăturile impulsive.
  1. Construiește un fond de urgență

Odată ce ți-ai ajustat bugetul astfel încât să te asiguri că dispui de o anumită stabilitate financiară în momentul în care vine cel mic pe lume, următorul pas este de a lua în considerare prioritizarea economiilor cu scopul de a construi un fond de urgență.

Planifică o sumă fixă ori un anumit procent din venitul tău lunar, pe care să îl depui regulat în contul destinat fondului de urgență. Dacă nu știi ce sumă ar trebui să economisești, poți ține cont de faptul că specialiștii recomandă, de obicei, să economisești între 3 și 6 luni de cheltuieli lunare, pentru a fi pregătit în cazul unor situații neprevăzute.

Un alt sfat important de menționat aici este acela de a evita să folosești fondul de urgență pentru alte scopuri decât situațiile de urgență reale. Fiind consecventă în menținerea fondului de urgență, poți avea încredere că ești pregătită pentru orice situație neprevăzută.

În concluzie, este important să fii proactivă și să planifici în avans resursele financiare, pentru a face față noilor responsabilități și cheltuieli care vin odată cu sosirea pe lume a unui copil. Inspiră-te din acest articol și fă primii pași spre construirea stabilității financiare dorite.

Sursă foto: Shutterstock

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole