Cum se pun picături în ochii copiilor mici, care nu cooperează. Sfaturile medicului pediatru Mihai Craiu

Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat în mediul online cum se pun picături în ochii copiilor mici care nu vor să coopereze.

Mai ales acum, în sezonul cald, când se merge la mare, la piscină sau la unele locuri de joacă, copiii sunt mai expuși riscurilor asociate cu afecțiunile ochilor din cauza prafului, a clorului din apă sau dezinfectanților, dar și din cauza microbilor de pe suprafețele din parcuri.

De aceea, medicul pediatru a relatat, pas cu pas, pe pagina de Facebook pe care o administrează „Spitalul virtual pentru copii’ cum se pun corect picăturile în ochii copiilor.

De obicei punem copilul culcat pe spate, cu capul pe pernă și îl rugăm să privească în exterior, poate și în sus… Cu degetul arătator al mâinii opuse celei pe care o folosim ca să punem picăturile în ochi (de obicei arătatorul mâinii stângi), tragem cu blândețe pleoapa de jos, apăsând în sens descendent, pe obraz, cam la o jumătate de centimetru sub pleoapă. Până când aceasta se deschide puțin, ca o fantă, ca un buzunar.

Cu mâna dreaptă lipim încheietura palmei noastre de fruntea copilului (să nu punem picaturile pe lângă, dacă acesta mișcă puțin capul) și apropiem capătul flaconului picurător, cam la 2 cm de fanta produsă la nivelul pleoapei inferioare, aplicând 1-2 picaturi. Fără să atingem ploapele sau genele cu flaconul.

Un tată i-a pus fiului super-glue în ochi, crezând că în tub sunt picăruri medicinale

Dacă nu vrea deloc să țină ochii deschiși și clipește chiar înainte de instilarea picăturilor, pentru că le vede când cad în ochi, putem recurge la o improvizație. Rugăm copilul să țină ochii foarte strânși și punem cele 2 picături în gropița de lângă rădăcina nasului, ca să nu se scurgă pe obraz. Apoi copilul va clipi de mai multe ori, stând culcat, ca să se întindă bine soluția.‘ – a explicat medicul pediatru.

În cazul copiilor foarte mici, situația se poate complica, așadar ar putea fi nevoie de imobilizarea micuților înainte de aplicarea tratamentului în ochi.

„La copilul foarte mic și necooperant, poate fi necesară imobilizarea, pe picioarele noastre, cu un prosop făcut sul, plasat sub umerii copilului. Ca să stea capul puțin pe spate.

Noi detalii înfiorătoare legate de crima din Berceni. Ce a mărturisit unchiul fetei de 12 ani găsită decedată în lada canapelei

Dacă trebuie folosit un unguent oftalmic repetăm pașii de mai sus, cu deschiderea pleoapei și aplicăm puțină cremă din tub, ca și cum am pune pastă de dinți pe periuță sau ketchup pe hot dog.

Aplicarea se face dinspre rădăcina nasului către colțul extern al ochiului. Cam 1 cm de cremă, exact pe marginea pleoapei inferioare, în fanta menționată. Când am terminat de aplicat rotim tubul, cu o mișcare rapidă, circulară, ca și cum am rupe o codiță de cireașă. Astfel se desprinde ușor crema de capătul tubului, fără să murdăriți fața copilului. Ulterior rugați copilul să clipească bine.‘ – a completat medicul.

Foto – 123rf.com

Mai multe articole