Câteodată relația cu copilul tău pare o luptă – tu vrei să facă anumite lucruri, iar el se încăpățânează și refuză să-ți facă pe plac. Nu îi face jocul, doar tu ești adultul… Găsește soluții mai eficiente!
Strânsul jucăriilor
Juniorului tău îi ia doar 10 minute să răvășească o cameră precum uraganul Katrina, iar în momentul în care ar trebui să strângă, își găsește o altă ocupație. Asta în timp ce tu ești pentru a 101 oară ‘femeia de serviciu’.
Soluția
Transformă totul într-un joc. Anunță-l că faceți un concurs să vedeți care strânge cele mai multe jucării 5 minute – dacă nu înțelge încă noțiunea de timp, pune melodia lui preferată ca unitate de timp. Regula spune că un copil încăpățânat este, de obicei, foarte atras de jocuri și provocări, așa că ai toate șansele ca metoda să funcționeze. Ca să fie și mai distractiv, câștigătorul – el, desigur, primește și un mic premiu (atenție, nu ceva dulce!)
În cazul copiilor mai mari poți cere ajutorul. Îi va flata! Vrei să fii tu ucenicul meu astăzi la strânsul jucăriilor? Am văzut de exemplu că te pricepi foarte bine să strângi masa.
Orice altă variantă ai alege, nu amenința. Nu ieșim în parc până nu strângi jucăriile va declanșa o luptă pentru putere. Spune, în schimb, imediat de ai terminat de strâns jucăriile, ieșim în parc.
La băiță
Copilul tău știe că odată ce a ieșit din băiță, se apropie ora de culcare, așa că nu va ieși de bunăvoie de acolo. Noaptea se anunță un coșmar…
Soluția
Poți trișa puțin: pune o muzică de relaxare pe fundal, în ultima parte a băiței. Apoi, prinde-l în jocul celor 3 da. Ce este acest joc? Pune-i copilului trei întrebări la care știi că-ți va răspunde cu da. Chiar te distrezi cu rățuștele acelea de cauciuc, nu? DA. Vrei ca data viitoare când faci băiță să-ți iei cu tine și ochelarii de înot? DAA! Dinozaurul ăsta al tău chiar plutește? DA, mami – va spune el, fericit să-ți arate. Psihologii spun că după 3 da-uri consecutive, rezistența copilului scade. El simte că a fost ascultat, important și înțeles, așa că va ieși din baie fără scandal.
La masă
Refuză să guste din fructe și legume, vrea doar mâncărurile albe sau spune că nu-i este foame deloc!
Soluția
Alcătuiește-i meniul din porții foarte mici – inclusiv cea de legume. Lasă-l să mănânce cât și ce vrea el. Nu îi atrage atenția asupra legumelor, dacă le ocolește. Dacă așteaptă desertul, nu-l amenința că dacă nu papă legumele nu primește desert. Dă-i desert, dar o porție minusculă. În felul ăsta, scapi de negocierea după ce mănânci mâncarea primești desert. Desertul fiind mic, nu-l va sătura. Așa că, mai devreme sau mai târziu, îi va fi foame. Nu te vei repezi să-i pui mâncarea în față. Îl vei anunța că ora de masă a trecut și că următoarea masă este la ora…Și până atunci nu-i vei mai da vreo gustare! La masa următoare, aproape garantat va rade și porția de legume pe care o respinsese data trecută.
Vezi aici și alte strategii funcționează când copilul spune NU!