De ce să ii iei copilului un caine

Datele statistice arata ca animalul de companie preferat, la nivel mondial, este cainele. Gabriela Stanciu, psiholog clinician, ne explica impactul pe care il au cainii asupra copiilor, familiei, dar si asupra noastra.

Originea relatiei dintre om si caine se pierde undeva in negura timpului. Nenumarate descoperiri arheologice, din diferite zone ale globului, au semnalat faptul ca animalele de companie, respectiv cainii, fac parte din viata noastra de mai bine de 25 000 de ani.

 

Dintre toate speciile de animale domesticite, doar cainele a fost cel care s-a apropiat de om din proprie vointa. Konrad Lorenz, prin studiile sale de etologie, a aratat ca in procesul de domesticire, doar cainii au manifestat comportamente de supunere si afectivitate neconditionata fata de om.

Daca in urma cu mii de ani, cainele presta pentru om doar diferite activitati de paza, de aparare si de ajutor la vanatoare, in prezent, s-a demonstrat stiintific ca, pe langa aspectul practic, prezenta cainelui in viata noastra este o sursa constanta de confort psihologic, cu efecte benefice in dobandirea si mentinerea sanatatii fizice si psihice.

 

Copiii care cresc alaturi de un animal de companie sunt mai sanatosi

Cu siguranta, fiecare dintre noi a observat la un moment dat cu cata placere, bucurie si simplitate interactioneaza copiii cu animalele de companie. La baza acestei relationari autentice se afla nevoia de afectiune si atentie, atat a copilului cat si a patrupedului.

Cainele este un excelent partener de joaca. Tot timpul disponibil, prezent, activ si atent la nevoile copilului, cainele pare a fi un educator eficient care stie sa se faca inteles fara sa impuna limite rigide.

Micutii care se dezvolta psiho-emotional alaturi de un caine fac mai usor achizitii importante precum responsabilitatea, respectul, compasiunea, empatia, prietenia, invata mai usor cum sa socializeze si sa comunice eficient.

Persoanele care au crescut alaturi de un patruped au un nivel mai crescut ale increderii in sine si o dezvoltare cognitiva mai buna, comparativ cu cei care au fost privati in perioada copilariei de prezenta unui animal de companie.

Din punctul de vedere al sanatatii fizice, copiii care in primul an de viata cresc alaturi de un caine au cu 30% mai putine sanse sa dezvolte boli respiratorii infectioase, un risc cu 50% mai mic sa dezvolte infectii la nivelul urechilor, si cu 66 % mai redus sa dezvolte ulterior alergii la parul de animale.

Si pentru rinita alergica riscul e mai mic cu 30%. Copiii crescuti la ferma sunt mai putin predispusi la alergii sau astm, fata de copiii din mediu urban crescuti, uneori, intr-un mediu aproape steril.

O mare parte dintre oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca prezenta animalului de companie in primul an de viata al copilului contribuie la intarirea si maturizarea mai rapida a sistemului imunitar, ceea ce va duce la un raspuns imunologic mult mai adecvat al organismului pe tot parcursul vietii.

 

Sanatate mai buna

Persoanele care aleg ca animal de companie un caine sunt mai active si au o conditie fizica mai buna. Explicatiile constau in faptul ca, proprietarii de caini sunt „obligati’ sa aloce cel putin o ora din programul lor zilnic plimbarilor cu patrupedul in aer liber.

Placuta si relaxanta companie a cainelui, precum si miscarea zilnica contribuie la imbunatatirea calitatii somnului, la prevenirea problemelor cardiovasculare, la scaderea tensiunii arteriale, in cazul persoanelor cu hipertensiune arteriala, la mentinerea nivelului colesterolului si al trigliceridelor in limite normale.

La prima vedere, toate aceste efecte benefice pot parea surprinzatoare, dar specialistii in sanatate au confirmat faptul ca, mersul pe jos, in ritm alert, determina sistemul endocrin sa elibereze in organism un numar semnificativ de endorfine, si, dupa cum se stie, endorfinele au rolul de a contracara efectele stresului si durerii, actionand similar cu morfina, dar fara a da dependenta, de a induce starea de bine, de relaxare a organismului si de a intari sistemul imunitar.

 

Diminuarea stresului

Diminuarea stresului este un alt efect pozitiv al interactiunii noastre cu cainele. Studiile au semnalat ca este suficient doar sa ne privim cainele cand se joaca, sa-l mangaiem sau sa-l luam in brate si nivelul de distres se micsoreaza, iar treptat starea de bine si de relaxare se instaleaza in aproximativ 15 – 21 de minute.

O explicatie stiintifica a acestui efect, de altfel, valabila pentru orice activitate placuta, este ca, in interactiunea si contactul cu animalul de companie, nivelul cortizolului din organismul nostru scade, in timp ce nivelul serotoninei si al dopaminei creste.

Cortizolul este un hormon asociat stresului, serotonina este hormonul responsabil cu starea de bine, iar dopamina este hormonul asociat placerii. Insuficienta serotoninei in organism este motivul pentru care ne simtim deprimati, irascibili, sau avem insomnii.

 

 

Citeşte mai multe aici

Foto: thinkstockphotos.com

 

Mai multe articole