De ce trebuie să-ți duci copilul la dentist de la primul dințișor

Cu siguranță ai auzit deja că pentru a avea o dantură sănătoasă întreaga viață, este necesar să mergi la un consult stomatologic de la primul dinte și să rămâi la fel de responsabil pe tot parcursul vieții. La fel trebuie să procedezi și când vine vorba de copiii tăi. Pe aceștia este recomandat să îi duci la dentist încă din primii ani de viață, pentru a te asigura că se dezvoltă corect și pentru a preveni eventualele probleme sau afecțiuni dentare. Chiar dacă dinții de lapte vor fi înlocuiți ulterior de dinții permanenți, aceștia au un rol important în dezvoltarea copilului și în menținerea sănătății dentare pe termen lung.

Întâlnirea cu medicul pedodont trebuie să aibă loc odată cu apariția primilor dințișori, iar apoi să se repete la fiecare 4-6 luni, așa cum spun specialiștii. E important să ții cont de acest aspect pentru a te asigura că dantura copilului tău se dezvoltă corect, dar și pentru a preveni apariția afecțiunilor orale. Dar ca să înțelegi mai bine importanța acestui aspect, iată motivele principale pentru care copilul tău are nevoie să meargă într-un cabinet stomatologic atât de devreme.

Educația privind igiena orală

Potrivit healthline, igiena orală a copiilor începe chiar înainte de apariția primului dinte, deoarece bacteriile există în cavitatea orală a bebelușilor, la fel ca în cazul adulților, iar resturile de lapte pot fi înlăturate cu ajutorul unui tifon puțin umezit, prin masarea ușoară a gingiilor. Atât în prima vizită la stomatolog, cât și în cadrul controalelor regulate, copilul este învățat cum trebuie să-și perieze dințișorii și cât de important este să respecte această rutină zilnică. Medicul pedodont poate oferi sfaturi practice privind periajul și folosirea aței dentare, educând copilul într-un mod interactiv, distractiv și adaptat vârstei lui. De asemenea, primul consult stomatologic al copilului este important și pentru tine, în calitate de părinte, deoarece vei primi recomandările de care ai nevoie pentru a reuși să-i îndrumi pașii celui mic către o igienă orală corectă.

Evaluarea sănătății dentare

În primul rând, printr-o evaluare timpurie se pot observa deja anumite probleme pe care le poate avea dantura copilului tău și se previn complicațiile care uneori apar mai târziu. Un medic specializat în stomatologia pediatrică poate evalua starea generală a dinților și gingiilor copilului și poate identifica aceste afecțiuni, cum ar fi cariile sau infecțiile gingivale.

Împrietenirea cu medicul stomatolog

Frica de dentist este bine înrădăcinată în cazul adulților, din cauza experiențelor neplăcute de care au avut parte în trecut. În cazul copiilor, teama de primul consult stomatologic este dată de necunoscut. Din acest motiv, este bine să pregătești copilul și să-i explici ce se va întâmpla în timpul consultului, fără a-l minți cu privire la locul în care veți merge. Dacă micuțul tău va lua contact cu mediul stomatologic încă de la primul dințișor, juniorul se va familiariza cu cabinetul și va dezvolta o atitudine pozitivă față de controalele regulate. Astfel, vei preveni teama sau anxietatea asociată cu vizitele la dentist.

Prevenția

Vizitele regulate la medicul pedodont pot ajuta la identificarea timpurie a problemelor dentare și la prevenirea complicațiilor ulterioare. Dinții de lapte se cariază foarte repede, iar sănătatea orală și consultul stomatologic regulat trebuie să devină o obișnuință, încă din primii ani de viață ai copiilor. 

Așadar, vizita timpurie la stomatolog este esențială pentru a preveni problemele dentare cu care se poate confrunta un copil. Iar prin educarea privind igiena orală, evaluarea regulată a sănătății dentare, împrietenirea cu medicul pedodont și prevenție, juniorul tău se va bucura de dinți sănătoși întreaga viață. 

Sursă foto: Adobe Stock

Mai multe articole