Dermatita de scutec: cauze și opțiuni de tratament

Dermatita de scutec este o problemă foarte frecventă – mai ales în primul an de viață al unui bebeluș. Schimbarea promptă a scutecelor umede și murdare poate ajuta la evitarea acestui tip de erupție cutanată, însă există situații în care bebelușii pot dezvolta dermatită de scutec în ciuda schimbării la timp a scutecelor.

Există mai multe tipuri de dermatită de scutec, de la o simplă iritație până la o erupție bacteriană agresivă. Pentru a trata dermatita de scutec, este important să mențineți pielea copilului curată și uscată și, printre altele, să aplicați un produs, cum ar fi Cicatridina spray, care protejează și reface pielea delicată a bebelușului.

Care sunt cauzele dermatitei de scutec?

Dermatita de scutec este cauzată de umezeală și fricțiunea cu scutecul, doi factori care irită pielea copilului. Iritația apare de cele mai multe ori în urma expunerii prelungite a pielii la urină și materiile fecale. Cu toate acestea, aceasta nu este singura cauză. De asemenea, mai poate fi provocată de:

  • fricțiunea provocată de un scutec prea mic sau prea strâns sau de purtarea unor haine neadecvate, care se freacă de pielea bebelușului, ducând la apariția erupției
  • o reacție alergică la detergenții de rufe, folosirea spumei în timpul băilor, utilizarea șervețelelor sau a altor produse care intră în contact cu pielea copilului
  • o reacție la antibiotice
  • o reacție alergică la alimentele nou introduse

Care sunt factorii de risc ai dermatitei de scutec?

Dermatita de scutec apare frecvent și poate afecta orice copil care poartă scutec. Cu toate acestea, există unii factori care cresc riscul de apariție a acesteia. De exemplu, copilul:

  • are vârsta cuprinsă între șase și nouă luni
  • are diaree
  • are o răceală sau altă boală
  • ia antibiotice
  • începe să mănânce alimente solide
  • începe să doarmă toată noaptea

Din fericire, oamenii pot folosi următoarele metode pentru a preveni și trata dermatita de scutec:

Păstrați pielea copilului curată și uscată

Cel mai important pas pe care îl puteți face pentru a preveni și trata dermatita de scutec este să mențineți scutecul bebelușului uscat și curat. Când schimbați scutecul celui mic, curățați ușor zona cu un material moale sau cu un pic de apă. Puteți folosi și șervețele, însă trebuie să fie blânde cu pielea sensibilă a celui mic.

Nu ștergeți prea tare pielea copilului și evitați șervețelele care conțin alcool. În plus, puteți lăsa pielea copilului liberă, fără scutec, pentru o anumită perioadă. În tot acest timp, puteți folosi cearceafuri impermeabile și absorbante de unică folosință, astfel încât copilul să poată sta fără scutece.

Schimbați des scutecele

Ideal este să schimbați scutecul copilului cât mai curând posibil. Dermatita de scutec poate apărea dacă pielea celui mic intră în contact chiar și cu o cantitate mică de urină sau materii fecale. De aceea, chiar și scutecele ușor umede ar trebui schimbate imediat, mai ales dacă bebelușul se confruntă deja cu o dermatită de scutec.

Utilizați scutece de unică folosință

Scutecele din pânză au multe beneficii, însă ar trebui evitate atunci când copilul are dermatită de scutec. În acest caz, poate fi necesar și util să folosiți scutece super-absorbante de unică folosință până când dermatita de scutec se vindecă. Acestea pot menține pielea copilului uscată și pot grăbi vindecarea.

Verificați dimensiunea scutecului copilului

Folosirea unor scutece de mărime nepotrivită poate crește riscul de apariție a dermatitei de scutec și poate îngreuna vindecarea unei erupții active. Un scutec prea strâns poate provoca și mai multă umezeală și apariția mai rapidă a erupțiilor cutanate. Un scutec prea mare se poate freca de pielea celui mic, iar acest lucru agravează erupția cutanată.

Aplicați creme calmante

Puteți folosi paste sau creme de tip barieră care conțin zinc pentru a calma pielea și pentru a preveni contactul cu materiile fecale și alți iritanți. Aplicați un strat subțire de cremă pentru a preveni atingerea pielii bebelușului de materiile fecale sau de urină.

Încercați alte tipuri de remedii

Unii oameni susțin că remediile alternative sau naturale ameliorează la fel de bine dermatita de scutec a bebelușilor. Cu toate acestea, cele mai multe dintre aceste metode nu au fost cercetate și nu sunt susținute de studii științifice. Fiți precauți atunci când încercați oricare dintre aceste remedii și întrerupeți utilizarea lor dacă observați că erupția se agravează sau nu pare să se vindece.

Remediile alternative populare sunt:

  • gelul de aloe vera
  • crema de gălbenele
  • unguentul cu hamamelis
  • laptele matern

Evitați anumite produse

În efortul de a preveni și trata dermatita de scutec este important, de asemenea, să evitați utilizarea produselor foarte parfumate, cum ar fi balsamul de rufe. Produsele hipoalergenice și fără parfum sunt mult mai puțin iritante pentru majoritatea bebelușilor.

De asemenea, poate fi recomandat să evitați, cel puțin pentru o perioadă, folosirea pudrei pentru bebeluși.

Mai multe articole