Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat, într-o postare în mediul online, care sunt semnele la care părinții ar trebui să fie atenți pentru a descoperi dacă și când copiii lor consumă substanțe interzise.
Medicul a vorbit despre un drog la mare modă acum în rândul adolescenților, mult mai puternic decât morfina, care le dă acestora stări de euforie, dar și agitație psihomotorie, anxietate, depresie și somnolență. Este vorba despre oxicodonă, un analgezic puternic, din grupa opiaceelor.
Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat ce este această substanță, cum este folosit și acționează asupra organimsului.
„Ce este? Analgezic narcotic din grupa opiaceelor, cu potențial adictiv, sintetizat din tebaină. Este utilizat la adulți şi adolescenți cu vârsta peste 12 ani pentru tratamentul durerilor severe. E comercializat sub formă de comprimate cu eliberare prelungită (Substanța activă este clorhidratul de oxicodonă. Fiecare comprimat cu eliberare prelungită conține clorhidrat de oxicodonă anhidru 40 mg/60 mg/80 mg echivalent cu oxicodonă 35,9 mg/53,9 mg/71,8 mg)
Cum este folosit?
Administrată oral, oxicodona este de 1,5-2 ori mai potentă ca morfina (dar sunt utilizate și alte căi de administrare). Se utilizează izolat sau amestecată cu paracetamol, aspirină și ibuprofen. Comercializată pe stradă sub diverse denumiri. Oxy, Oxycotton, OC'- a explicat medicul, într-o postare pe Facebook.
Unui bebeluș de 40 de zile i s-au găsit urme de droguri în organism
Printre efectele intoxicației cu această substanță, medicul a enumerat: (inițial) euforia, hiperactivitata, agitațiea psihomotorie, labilitatea psihoemoțională, anxietata, (apoi) depresia, somnolența. De asemenea, acesta a adus în prim plan unele efecte care îi pot face pe părinți să observe când copiii lor consumă oxicodonă.
„Tulburări de vedere și auz: scăderea dimensiunii pupilare, halucinații; Efecte neurologice: tulburări de vorbire, atenție, memorie, concentrare, confuzie, cefalee, amețeli, tulburări de coordonare, tremor, convulsii. astenie, somnolență, comă; Cardiorespiratorii: bradicardie (încetinire puls), bradipnee (respirație rară), scăderea tensiunii arteriale, sincopă.
Important:
1. Semnele și simptomele apar după consum, sunt reversibile și nu sunt cauzate de o altă afecțiune.
2. Toleranța și dependența se instalează cu ușurință.
3. O doză unică de Oxicodona are efect timp de aproximativ 12 ore.
4. Poate afecta capacitatea de a conduce vehicule și de a folosi utilaje.
5. Medicamentul și produsele sale de descompunere pot fi detectabile pentru mai mult timp. Sânge: 24 de ore, urină: până la 4 zile, salivă: până la 48 de ore.
6. Administrarea comprimatelor rupte, mestecate sau sfărâmate conduce la eliberarea rapidă şi absorbția unei doze de oxicodonă potențial letală.
7. Simptomele de supradozaj pot include somnolență severă, pupile miotice, respirație lentă sau stop respirator.
8. O supradoză poate duce la deces!
9. Asocierea cu alcool sau cu alte medicamente crește riscul reacțiilor adverse fatale!
10. Tratament resuscitare (ABC) + depurarea toxicului (când e posibil) + antidot (naloxonă).’ – a completat dr. Ciuhodaru.
Foto – 123rf.com