Un copil care se trezește dimineața cu un zâmbet mare pe față și rămâne așa și peste zi e o bucurie, dar ce te faci dacă tu ai un micuț veșnic morocănos? Dacă fiecare zi o începeți cu plâns și nimic din ce faci nu-i aduce zâmbetul pe față?
Studiile spun să doar o mică parte din abilitatea noastră de a fi fericiți ține de circumstanțe, restul are legătură cu genetica.Este posibil ca cel mic să fie morocănos din fire, dar sunt multe situații în care mofturile lui sunt cauzate de nemulțumiri reale.
Cum poți ‘trata’ un morocănos?
– Timp de o săptămână, ține un jurnal al comportamentului copilului când se trezește, notează dacă l-ai trezit tu, sau s-a sculat singur, la ce oră adoarme seara și cam la cât timp după trezire îi trece bombonăeala (dacă îi trece).
– La sfârșitul săptamânii vei putea observa din notițele tale comportamentul lui – când e mai binedispus, când e mai morocănos decât de obicei. Îți poți modifica apoi comportamentul și reacțiile astfel încât să îi oferi mai multe prilejuri de a fi fericit și vei renunța tu la acele obiceiuri care vezi că-i determină starea de morocănoșeală (dacă e posibil).
– Daca nu poți trage vreo concluzie din observații, investighează alte potențiale cauze. De multe ori, copiii morocănoși sunt pur și simplu acei copii care nu dorm suficient sau nu dorm bine. Simptomele pot dispărea imediat ce copilului i se creează condiții pentru un somn mai odihnitor – i se schimbă patul, sau îi este mutat într-un colț mai bun al camerei (nu râde, principiile feng shui nu se bucură degeaba de popularitate).
– Verifică dacă ceva din mediul lui îl stresează – poate are o problemă la grădi, poate voi vă certați tot timpul, și, ca atare, și el este morocănos și îngrijorat. Poate se teme de ceva, poate îl doare ceva sau poate s-a schimbat ceva în programul lui zilnic, iar el nu s-a adaptat încă.
– Dacă (din întâmplare) se trezește vesel, marchează acest eveniment printr-o remarcă (Uite, ziua de mai frumoasă când tu zâmbești), pregătește-i o gustare care-i place în mod deosebit, joacă-te cu el puțin mai mult, răsplătește-i, pe scurt, acest comportament cu ceva care să îl determine să îl repete.
Ce mai poți face
- Râzi tu mai mult (este contagios), dă-i un nume strării lui de morocănoșeală și salută-l pe el, pe copil, dar salută-i și starea, personalizată – s-ar putea să îl amuze și să obții un zâmbețel. Intră cu cel mic într-un joc – anunță-l că vă jucați de-a morocănoșeala 5 minute, fiți amândoi încruntați acele 5 minute, dar când sună alarma, gata, schimbăm jocul, ne jucăm de-a veselia
- Poți încerca și varianta în oglindă: fii și tu morocanoasă în același timp cu el sau chiar când e vesel, ca să vadă cum arată un om veșnic morocănos și întreabă-l cum se simte el când tu te porți așa.
- Dacă nimic nu merge – încearcă varianta cu ignoratul. Copiii au câteva mari scopuri – unul dintre ele este să atragă atenția, celălalt să ne pedepsească. Dacă tu te comporți ca și când nu te-ar deranja deloc că e morocănos, s-ar putea să nu i se mai pară interesant să se comporte așa.
foto Shutterstock