Există sau nu o legătură între alimentația unei mame și calitatea laptelui matern?

breastfeeding. mother holding newborn baby in an embrace and breastfeed

Sunt multe proaspete mămici care se întreabă în ce măsură infulențează alimentația lor calitatea laptelui cu care își hrănesc nou-născuții. Și există multe mituri legate de acest aspect, dar care este, de fapt, adevărul?

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre acest subiect în mediul online și le-a explicat mămicilor ce legătură este între alimentația lor și calitatea laptelui matern.

Explicația expertului a început cu faptul că, pentru orice bebeluș, colicile sunt un fenomen absolut normal și esențial pentru buna dezvoltarea a micuțului.

„Toți nou-născuții au colici… și e normal! Ne naștem cu tubul digestiv steril, nepopulat de bacterii și de aceea în primele săptămâni de viață, până când flora microbiană din intestin se formează și se echilibrează, apar colicile.

Citește și: Studiu: Mamele pot transmite bebelușilor anticorpi COVID-19 prin alăptare

Chiar dacă difera de la un copil la altul ca manifestări și durată, prezența colicilor face parte din normal, nu trebuie să vă îngrijoreze. Nu puteți evita acest fenomen firesc și nici nu e din vina voastră, ca mame, că el se întâmplă. E greșit și absurd să crezi că un copil are colici pentru că tu ai mâncat ceva ce nu trebuia și prin intermediul laptelui acel ceva a afectat bebelușul. La fel de absurd e să dai vina pe ce ai mâncat tu dacă copilul e balonat, constipat sau are diaree’, a transmis Mihaela Bilic, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Apoi, nutriționistul a subliniat că nu există nicio legătură între ce mănâncă o femeie și calitatea laptelui cu care-și va hrăni copilul.

Responsabilitatea unei mame e mare, dar totul are o limită. Femeile care alaptează pot și trebuie să mănânce lactate, fructe și tot ce le pică bine. Exista, într-adevar, unele alimente (ceapa, usturoi) care pot modifica gustul laptelui și dacă bebelușului nu-i place, se va manifesta. Dar e vorba de gust, nu de calitățile nutritive! Corpul unei femei care alaptează nu va produce un lapte mai bun sau mai puțin bun în funcție de ce mănâncă. Din fericire, natura a avut grijă să nu lase la latitudinea noastră calitatea laptelui pentru sugari. Tot laptele de mamă e bun, nu există nimic să-l egaleze!

Citește și: Ela Crăciun dezvăluie meniul său zilnic în perioada de alăptare

Așa că dragi proaspete mamici relaxați-vă, nu există o alimentație sofisticată și știintifică pentru a vă scăpa copilul de colici. Și puteți mânca orice vă place și vă pică bine, alăptatul bebelușului nu depinde de asta. Încercați să aveți o dietă echilibrată și moderată cantitativ, care să conțina produse sănătoase, proaspete și de sezon. Pentru că da, de starea vostră de bine depinde și binele celui mic’, a adăugat Mihaela Bilic.

Foto – arhiva

Mai multe articole