Metoda ingenioasa cu care o profesoara previne bullyingul

Ideea genial de simpla a unei profesoare americane ar putea chiar incheia fenomenul de bullying, daca ar fi aplicat in intreg sistemul de invatamant.

Un parinte a descoperit, mergand sa discute cu profesoara copilului sau, cum aceasta ar putea detine ideea care sa revolutioneze invatamantul si sa faca fenomenul numit bullying sa dispara.

Cum previne profesoara bullyingul, folosind o metoda extrem de simpla

In fiecare vineri dupa-amiaza, inainte sa plece acasa, copiii sunt rugati de catre profesoara sa completeze o foaie de hartie, un micut raport.
Pe aceasta foaie, elevii trebuie sa scrie numele a 4 colegi langa care si-ar dori sa fie asezati saptamana viitoare.
Fiecare elev lasa apoi foaia completata profesoarei, iar femeia le analizeaza cu atentie.
Desi ai crede ca vrea sa stie cum sa aranjeze elevii in urmatoarea saptamana de scoala, in realitate scopul este total opus.

Copiii sunt rugati sa completeze biletele, in care sa numeasca 4 colegi:

Profesoara strange toate biletelele si, dupa ce toti elevii pleaca acasa, sta si le analizeaza. Incearca apoi sa observe tipare:

  • Cine nu e numit de nimeni?
  • Care sunt cei care nici macar nu stiu pe cine sa ceara langa ei?
  • Care e elevul pe care nimeni nu-l baga in seama suficient incat sa fie nominalizat?
  • Cine avea o multime de prieteni saptamana trecuta si niciunul saptamana aceasta?

In acest mod, femeia isi da seama care sunt copiii aflati in pericol de excluziune sociala si astfel stie sa ia masuri, sa incurajeze elevii sa isi includa toti colegii si eventual sa avertizeze parintii.

Intrebata de mama elevului sau de cat timp practica aceasta rutina, femeia a raspuns direct: Inca de la Columbine.

NR: Columbine a fost un incident armat, ce a avut loc in 1999, intr-un liceu american cu acelasi nume, in care si-au pierdut viata mai bine de 14 persoane, printre care si agresorii, care s-au sinucis la final.

Din pacate insa, anul acesta „profesoara care salveaza vieti', cum a numit-o parintele ce i-a popularizat povestea, iese la pensie.
In urma sa e putin probabil ca alti profesori sa aplice aceeasi metoda ingenioasa pentru a preveni singuratatea si depresia in randul elevilor, ambele precedand excluziunea sociala si ducand deseori la bullying.

Citeste si: Bullying-ul in scolile romanesti – Povestea Anei, care n-ar trebui sa se mai repete vreodata

Sursa: today.com
Imagine: Shutterstock

 

Mai multe articole