Indiferent dacă ai un copil pofticios sau mai mofturos, pregătirea gustărilor poate presupune provocări diferite: având în vedere numeroasele produse disponibile pe piață (în special nesănătoase și lipsite de nutrienți pentru un copil în creștere), tentațiile sunt mari, în special când vine vorba de gustări. Pentru a-i satisface poftele și dorințele, îți prezentăm în continuare opțiuni de gustări sănătoase, precum și moduri creative pentru servirea acestora în recipientele Melii pline de culori și distracție!
Gustări sănătoase – de ce să ții cont
Nu doar mesele, ci și gustările dintre mese trebuie pregătite cu atenție, pentru ca acestea să fie nutritive și să nu conțină ingrediente nerecomandate celor mici (conservanți, coloranți, zahăr, sare în exces). Însă chiar dacă aportul nutritiv este cel mai important, trebuie să ții cont și de alte aspecte când planifici gustările:
– valoarea nutritivă – alege opțiuni de gustări care să susțină creșterea și dezvoltarea, bogate în vitamine, proteine, fibre și grăsimi sănătoase, evitând produsele procesate, cu conservanți sau coloranți sau cu zahăr/sare în exces;
– siguranța copilului – în special pentru copiii mai mici (sub 4 ani), riscul de înec cu alimente este crescut, astfel că trebuie evitate gustările tari (boabe întregi de struguri, bucăți mari de morcovi cruzi sau măr, alune întregi), oferind în schimb fructe tăiate cubulețe sau felii subțiri sau legume fierte moi;
– texturi și forme practice – dacă ai un copil mai mofturos, îl poți încuraja să se bucure de gustări prin opțiuni ușor de apucat și de mâncat, moi, fără texturi dificile (prea uscate sau greu de mestecat);
– încurajarea obiceiurilor sănătoase – stabilește un program regulat de mese și, pe cât posibil, și de gustări, servindu-le la masă; în plus, nu folosi gustările ca pe o recompensă emoțională;
– implicarea celui mic – cu cât este implicat mai mult, cu atât va fi mai entuziasmat și mai puțin mofturos, astfel că este ideal să îl încurajezi să aleagă între 2-3 opțiuni și chiar să se implice în procesul de pregătire (turnând, amestecând sau aranjând alimentele).
Idei de gustări sănătoase
Desigur, când pregătești gustările pentru cel mic, trebuie să ții cont și de preferințele acestuia pe care le-ai descoperit deja, incluzând mai mult din alimentele preferate și strecurând și din alimentele care sunt mai puțin pe placul copilului (însă sunt importante din punct de vedere nutritiv). Îți prezentăm opțiuni diverse, inclusiv pentru zilele în care ești pe fugă.
Cu fructe și legume nu ai cum să dai greș, mai ales că asigură un aport important de vitamine. Cu privire la fructe, cu cât sunt mai proaspete și mai moi, cu atât mai bine, iar opțiunile sunt extrem de diverse: felii de banane, măr ras sau fiert, mandarine desfăcute (fără sâmburi), cubulețe de pepene, piersică sau mango. La legume, după caz, acestea pot fi folosite direct crude sau fierte: batoane sau rondele de castravete, fâșii colorate de ardei gras, roșii cherry tăiate în sferturi, bastonașe de morcov fiert, mazăre fiartă, boabe de porumb fiert, bucățele de dovlecel sau de cartof dulce copt.
Pe lângă aportul de vitamine, trebuie să acorzi atenție și proteinelor. Câteva opțiuni simple sunt cubulețe de brânză slabă, iaurt simplu (în care poți include fructe pasate), ou fiert tăiat în bucățele sau rondele, hummus cu sticksuri de legume sau brioșe cu ou și bucățele de legume. Foarte rapid poți pregăti și mini-sandvișuri, cu combinații precum pastă de avocado și brânză, unt de arahide și felii de banane sau humus li felii de castravete.
În schimb, dacă ai timp, poți pregăti gustări ușor mai complexe, însă la fel de delicioase, cu alimente coapte. Câteva idei practice: clătite (include fulgi de ovăz sau banane în compoziție), brioșe cu fructe sau legume (morcov și măr, dovlecel și banană, măr și scorțișoară, dovleac copt și portocală) sau fursecuri moi de casă (cu fulgi de ovăz sau stafide). Iar pentru un plus de varietate, optează și pentru gustări lichide sau semi-solide, precum smoothie-uri, budincă de chia, piureuri de fructe sau orez cu lapte și scorțișoară.
Recipiente Melii pentru gustări
Acum că ai destule idei pentru gustări, a venit momentul să acorzi atenție și modului în care „servești’ aceste gustări, pentru a-l încuraja pe copil să le consume cu plăcere, fără stres de ambele părți. În acest caz, Melii îți vine în ajutor, cu varietatea de recipiente distractive și viu colorate, numai bune pentru gustări delicioase!
Din start, vei atrage atenția celui mic cu recipientele Snack Container cu capace în formă de animale! Opțiunile sunt diverse: vei găsi micile recipiente cu capac în formă de bulldog, pisică, rechin, ursuleț, panda sau leu. Capacul este ermetic și anti-picurare, fiind un recipient practic și pentru a transporta gustările când plecați de acasă. Le poți folosi pentru tot felul de gustări, inclusiv preparate mai măricele (fursecuri, brioșe, batoane de legume), având o capacitate de 232 ml.
În schimb, dacă ai un set de recipiente Snap&Go pentru depozitarea hranei, te poți folosi de acestea și pentru gustări. Fiind viu colorate, poți include gustări de culori similare sau, de ce nu, în nuanțe contrastante, transformând momentul într-unul distractiv și educativ, în care faceți o mică recapitulare a culorilor. În plus, copilul se poate distra, odată ce ai pus capacele la loc, și cu recipientele goale, prin modul în care acestea se pot atașa pentru a crea un șir vertical sau orizontal. Cu o capacitate mai redusă (118 ml sau 59 ml), sunt perfecte pentru gustări mici, cum ar fi fructe tăiate cubulețe, sau pentru gustări lichide sau semi-solide, precum iaurt sau hummus.
Dacă ai pregătit opțiuni variate, poți utiliza chiar și o cutie pentru snacks-uri, disponibilă în nuanțe de gri, roz și albastru. Această cutie prezintă 12 compartimente individuale, însă și 3 divizoare detașabile pentru a adapta dimensiunea compartimentelor în funcție de necesități. Este opțiunea perfectă pentru a organiza un mix de fructe și legume proaspete, oferind celui mic o varietate de arome și culori.
Iar avantajul principal al recipientelor Melii? Acestea au fost create din materiale practice, precum silicon alimentar sau plastic. Pe lângă faptul că materialele sunt 100% sigure pentru cei mici (nu conțin substanțe periculoase precum BPA, plumb, PVC, cadmiu, ftalați), acestea sunt și rezistente la șocuri și jocuri diverse. În plus, marea majoritate pot fi utilizate fără probleme pentru păstrarea hranei în frigider sau congelator, încălzirea la cuptorul cu microunde sau pentru a fi spălate rapid în mașina de spălat vase.
Combină ideile creative și nutritive cu recipiente colorate și distractive, pentru a-I oferi copilului tău gustări pe care nu le va refuza. Inspiră-te din ideile prezentate și creează planul perfect pentru gustările celui mic!
Foto: Melii