Insolatia la copii – un dusman rupt din soare

Este vremea vacantelor la mare sau la munte, sigur este si vremea bronzatului, a statului la soare… Atentie, insa, ce faceti cu insolatia la copii! Cei mici pot resimti mai puternic efectul nociv al razelor solare.

Starea patologica cauzata de expunerea indelungata la temperaturi ridicate se numeste insolatie. De la inceput trebuie spus ca afectiunile datorate caldurii constituie o cauza importanta a mortalitatii la nivel mondial, mai ales in tinuturile calde, insa ele pot fi prevenite (si vom vedea cum).

De ce apare insolatia la copii

De ce apare? Sau, mai bine spus, ce se intampla cu organismul uman in cazul expunerii la soare? Intr-un mediu cu temperaturi ridicate, corpul uman „scapa de excesul de caldura prin cresterea fluxului sanguin la nivelul pielii, prin transpiratie si expirarea aerului cald; atunci cand aceste mecanisme sunt depasite, pot aparea semne de insolatie.

Daca temperatura aerului este prea ridicata (sau prea umeda), corpul ajunge sa genereze caldura mai repede decat poate „scapa de ea, sistemul de termoreglare al organismului nu mai face fata, astfel incat temperatura interna poate atinge valori alarmante (>40ºC), determinand aparitia leziunilor cerebrale (in primul rand edem cerebral acut) si la nivelul altor organe (care pot fi mai mult sau mai putin reversibile).

Retine asadar ca gravitatea simptomatologiei cauzate de expunerea la soare este legata, in primul rand, de deshidratare, pierderi de saruri si de deteriorarea sistemului de termoreglare.

Cel mic are a facut insolatie?

Cum iti dai seama daca puiul tau sufera de insolatie? Intr-o prima etapa, simptomele sunt mai mult sau mai putin suparatoare sau evidente – pot aparea edeme de caldura (in special la nivelul extremitatilor: maini, picioare, scalp) sau eruptii.

Desi nu sunt grave, aceste simptome constituie un semnal de alarma cu privire la o eventuala insolatie. Ulterior, daca expunerea la temperatura ridicata continua, incep sa apara simptomele insolatiei – cel mic devine palid, transpira mult, se simte obosit, ametit, slabit, se poate plange de dureri de cap sau crampe musculare, ii este sete tot timpul, ba chiar i se face greata. In acest moment, insa, temperatura corpului nu depaseste 38-39º C (adica sistemele de termoreglare inca functioneaza).

Fii atenta la complicatii. Intr-o faza mai avansata (daca expunerea la soare continua, sau daca tratamentul administrat nu a fost eficient) – temperatura corpului incepe sa creasca (depasind 40-41º C, evidentiind astfel ca sistemele termoreglatoare au cedat), starea generala se agraveaza treptat, cel mic poate deveni inconstient, cu status mental alterat – cu ameteli, confuzie, delir, chiar convulsii; pielea devine uscata si fierbinte (chiar daca initial era umeda datorita transpiratiilor sau eforturilor de racire); tensiunea arteriala este initial crescuta, pentru ca apoi sa se prabuseasca (generand soc).

Este important de retinut ca o astfel de stare constituie o mare urgenta medicala, cu potential letal, care necesita tratament intensiv intr-o clinica medicala, astfel ca, in fata unui astfel de caz, primul lucru care trebuie facut este chemarea salvarii.

Cum previi insolatia la copii?

1. La prima vedere, raspunsul pare extrem de simplu si la indemana oricui – eviti expunerea la soare/temperaturi ridicate, si gata cu toata povestea! Si totusi, ce-i de facut?

2. Aranjeaza programul in asa fel incat sa evitati iesirea din casa (pe cat posibil) intre orele 12.00-17.00; cu atat mai mult, nu scoate copiii la plimbare intre aceste ore.

3. Imbraca-l pe cel mic cu hainute cat mai lejere, usoare si, de preferinta, deschise la culoare.

4. Obisnuieste-l sa bea mai multe lichide pe zi – in special apa (chiar din ora in ora); oricat de mult te-ar ruga, evita sa-i dai bauturi dulci, cu cofeina.

5. Nu uita de pericolul arsurilor solare, daca sunteti la mare sau undeva la plaja; aplica-i in mod regulat creme sau spray-uri cu factor de protectie mare.

6. Nelipsite sa fie palarioara sau sapca din garderoba lui de vara.

Masuri de prim-ajutor
Daca puiul tau se simte rau, iata ce poti face:

  • du-l sa se odihneasca intr-un loc racoros;
  • incearca sa-i dai sa bea lichide – apa minerala sau ceai (eventual cu saruri de rehidratare). Trebuie sa bea in cantitati mici si repetate.
  • inveleleste-l in prosoape sau comprese reci pentru a determina scaderea temperaturii corpului;
  • ii poti administra un nurofen sau un paracetamol – daca a facut deja febra;
  • asigura o buna ventilatie in camera, foloseste ventilatorul sau un evantai;
  • s-ar putea sa sufere si de arsuri ale pielii. In acest caz, unge-l pe intreg corpul cu lotiune de dupa plaja.
  • pentru a-i asigura o mai buna circulatie sanguina, asaza-l in patut astfel incat picioarele sa fie mai ridicate decat nivelul corpului si maseaza-i extremitatile.
  • daca apar alte simptome sau nu apar ameliorari, cere ajutor medical.

Text: Dr. Ruxandra Vidlescu
Foto: Shutterstock.com

Mai multe articole