Inteligență – 7 superalimente pentru copii deștepți

Primii ani din viața copilului sunt extrem de importanți pentru dezvoltarea creierului. Unele alimente ajută creierul să se dezvolte, îmbunătățesc capacitatea de concentrare și funcțiile cognitive. Vrei să ai copii deștepți? Oferă-le aceste 7 superalimente pentru creier.

 

 

Iaurt grecesc

Cu 5 sau chiar 10% grăsime – iaurtul grecesc este un aliment care hrănește foarte bine creierul. Conține grăsimi bune și mai multe proteine decât variantele mai ‘light’, ajutând la menținerea în formă a membranelor celulare de la nivelul creierului. Astfel, creierul poate primi și transmite mai ușor informații. Oferă-le, deci, micuților iaurt grecesc și vei avea copii deștepți!

 

Varză Kale

Bogată în folați și vitamine, varza kale face minuni pentru inteligență și sănătate. Kale conține sulforaphane, o moleculă care are capacități detoxifiante și diindolilmetan (DIM), care ajută noile celule ale creierului să crească. Kale este foarte bogată în calciu (conține mai mult calciu decât laptele) și vitamina A (are mai multă vitamina A decât oricare altă legumă verde) – ceea ce o face un superaliment, numai bun pentru copii deștepți.

 

Ouă

Foarte bogate în proteine, ouăle conțin și colină, omega-3, zinc și luteină, nutrienți care-i ajută pe cei mici să se concentreze. Poți să-i dai celui mic ouă cu o felie de pâine integrală, pe post de mic dejun sau gustare de după-amiază. Combinația de proteine și carbohidrați este hrănitoare și-i oferă multă energie copilului.

 

Conopidă

Săracă în zahăr (vezi Cât de mult zahăr mănâncă un copil), bogată în fibre, folați și vitamina B6, conopida îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare și atenție.

 

Pește

Nu mai este un secret pentru nimeni că peștele este bogat în vitamina D și omega-3, care protejează funcțiile cognitive ale creierului și ajută capacitatea de memorare. Somon, ton, sardine – toate ar trebui să facă parte din meniul copilului tău.

 

Prune

Știm că un măr pe zi ține doctorul departe (traducerea nu rimează, ca-n zicala originală), dar nu știm că și prunele, ca și merele, conțin quercetină, un antioxidant care menține sănătatea funcțiilor cognitive.

 

Turmeric

Nu este un aliment în sine, ci este folosit ca un condiment, dar turmericul  (frate cu ghimbirul, obţinut prin uscarea şi pisarea rădăcinii plantei Curcuma longa) nu poate lipsi de pe lista superalimentelor pentru copii deștepți. Curcuminul din turmeric ajută celulele creierului să crească, efectiv și ține boala Alzheimer departe. Pe lângă curcumin, această miraculoasă pudră galbenă mai conţine şi cantităţi importante de vitamina B6, magneziu, fier şi potasiu.

Citește aici ce alte alimente sunt hrană pentru creier și care, dimpotrivă, bulversează tiparele de învățare și lenevesc creierul.

foto Shutterstock

Mai multe articole