Intoxicația alimentară la copii

Intoxicația alimentară (toxiinfecția alimentară) este o afecțiune generată de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziți. Uite cum  să o recunoști și să o tratezi, la nevoie.

 

Simptome pentru intoxicația alimentară

Primul simptom care apare este, de obicei, diareea. Alte simptome pot sa includa greata, varsaturi si dureri abdominale (crampe intestinale).

Copiii care au toxiinfectie alimentara necesita o aten­tie speciala, fiindca sunt predispusi la aparitia unor compli­catii, mai ales din cauza deshidratarii severe.

Consultul medical de ur­genta este necesar in cazul durerilor atroce, care nu sunt diminuate de eliminarea gazelor sau a scaunelor.

Tratament

In majoritatea cazurilor, simptomele intoxicatiei alimentare dispar in cateva zile (doua-trei), fara aparitia unor complicatii, astfel ca nu este necesar nici un tratament medicamentos.

Regimul alimentar in atari situatii este cheia unei vindecari rapide.
In primele zile se recomanda apa minerala (1,5-2 litri pe zi), zeama de orez si de morcov fiert, paine prajita.

Concomitent, se administreaza saruri de rehidratare orala (trei pliculete pe zi, dizolvate intr-un pahar mare cu apa). Se poate folosi, de asemenea, Furazolidon, Smecta ori Saprosan.
Pe masura ce simptomele si numarul scaunelor scad, se poate reveni treptat la regimul normal.

 

foto Shutterstock

Mai multe articole