Își roade unghiile – cum îl dezveți

Cele mai comune afecțiuni digestive, de la enterocolitele cele mai „simple până la cele acute, care necesită spitalizare și pun în pericol viața copilului au ca punct de pornire obiceiul copiilor de a-și băga mâinile murdare în gură și de a-și roade unghiile. Gândiți-vă, de exemplu, că în parcuri, unde copilul se joacă în nisip și pe urmă își duce mâna la gură,  își fac nevoile câinii, pisicile, șobolanii etc. Rosul unghiilor este unul dintre cele mai întâlnite obiceiuri proaste și unul care, netratat la timp, este foarte probabil să se perpetueze și dincolo de varsta copilariei. Își roade unghiile? Uite cum să îl dezveți de obicei.

 

Rosul unghiilor nu este neaparat generat de nervozitate, dar un rontaitor de unghii creeaza imaginea unui personaj nervos, chiar daca nu este. Din motive de sanatate, igiena, aspect, este bine sa incercam sa determinam copilul sa isi lase unghiile in pace. Ce putem face?

Mai intai, trebuie sa urmarim cand apare cel mai frecvent obiceiul – de cele mai multe ori, ne rontaim unghiile in timpul unor activitati care nu necesita concentrare: privitul la televizor, mersul in masina, ascultatul povestilor etc. Altii, dimpotriva, le rontaie atunci cand se concentreaza la sarcini scolare.

 

Își roade unghiile? Cum să reacționezi

Ai auzit și tu, probabil, de metodele clasice, dar  ardeiul iute, substanțele amare – sunt doar o solutie temporara, care uneori poate face mai mult rau…
  • Fa o lista a activitatilor sau momentelor cand copilul face acest lucru. Pune-le in ordinea frecventei aparitiei – de la cel mai frecvent pana la cel mai rar. Vezi daca roade numai unele unghii sau pe toate. Studiaza acest lucru impreuna cu copilul.
  • Fotografiaza-i degetelele, asa rontaite cum sunt, si compara-le (impreuna cu el) cu unghiile altor oameni din reviste sau cu orice alte imagini cu maini. Atentie: fara sa ii ti morala copilului ori sa faci comparatii.
  •  Afara, jucati jocul observarii – uitati-va dupa oamenii care isi rod unghiile, identificati dupa aspectul mainilor, iar daca surprindeti pe cineva rontaind, comentati in soapta imaginea dezagreabila pe care o ofera acel om.
  • Invata copilul sa se detensioneze – inspirand cu pumnii stransi, expirand cu degetelele relaxate de cateva ori. Da-i in mana un obiect cu care sa se joace. Învata copilul cum sa foloseasca o pila de unghii sigura (nu metalica), pentru a-si netezi marginile unghiilor.
  •  Creste motivatia pentru controlul rontaitului. Daca rosul unghiilor apare la televizor, opreste televizorul pe loc! Daca, insa, se abtine, rasplateste copilul cu inca 15 minute de vizionare.

foto Shutterstock

 

 

Mai multe articole