Jocuri în 1 – Ce jocuri captivante poate juca copilul singur

Jocuri în 1

Jocuri în 1? Ei bine, da. Copilul se poate juca de unul singur și chiar este recomandat să facă asta. Fiecare copil are nevoie de timp petrecut cu părinții, dar este bine ca ei să aibă capacitatea de a se juca singuri. În plus, chiar psihologii spun că nu este absolut nicio problemă dacă un copil se plictisește, ba dimpotrivă, acest lucru îl va stimula să găsească noi soluții de a-și umple timpul. 

Timpul petrecut cu părinții sau cu alți adulți reprezentantivi este esențial pentru dezvoltarea emoțională sănătoasă a unui copil. Toți copiii au nevoie de perioade de timp în care cei mari să lase totul deoparte și să se concentreze doar la ei, jocul fiind limbajul dragostei la copii. Totuși, dincolo de asta, este chiar indicat ca fiecare copil să se joace și singur, să fie independent. Există numeroase jocuri în 1 care nu, nu implică statul la televizor, cu tableta sau telefonul în mână, chiar dacă micuții sunt poate prea captivați de aceste activități.

Camera copilului amenajată pentru jocuri în 1

În primul rând, pentru ca un copil să se poată juca singur, el are nevoie ca toate lucrurile lui să-i fie la îndemână. Tocmai din acest motiv este bine ca și camera lui să fei amenajată astfel încât să aibă acces, fără niciun fel de ajutor, la toate lucrurile care-l interesează și care nu reprezintă un pericol pentru el. Mașinuțe, avioane, păpuși, diferite jocuri, cărți, culori, acuarele, plastelină, produse de crafting și orice altceva de care s-ar putea folosi să-și umple timpul efcient.

Jocuri în 1 – Jocuri de creație

Există nenumărate jocuri de creație pe care copiii le pot juca de unii singuri. Fie că-și fac forme din hârtie, că decupează sau lipesc, că se folosec de paste, orez, fasole, linte sau alte obiecte din bucătărie, este bine să-i încurajăm să creeze singuri. Jocurile de creație le stimulează imaginația și ajută, desigur, la dezvoltarea creativității. Este bine să le arătăm aprecierea noastră la fiecare mică reușită.

Puteți căuta împreună idei, există nenumărate posibilități de a crea obiecte din nasturi, frunze, pietricele, bețe de înghețată. Asigurați-vă că au un spațiu în care se pot desfășura în voie, fără să existe pericolul de a strica iremediabil anumite obiecte din casă și lăsați-i să dea frâu imaginației.

Jocuri în 1 – jocuri de creație

Pictură

Poate cel mai îndemână dintre nenumăratele jocuri în 1 este pictura. Este bine să chiar recomandat să-i lăsăm pe copii să creeze fix așa cum vor ei. Arta le permite copiilor să privească lumea din jurul lor și să îi ofere interpretări într-un mod creativ. Practic, doi copii care vor desena acelaşi lucru vor avea două reprezentări şi viziuni cu totul diferite. Sentimentul de reuşită şi unicitate îl vor ajuta pe cel mic să devină şi mai motivat. În plus, până când nu începe să creeze nici nu va şti câte posibilităţi există pentru a reprezenta un singur lucru.

Jocuri în 1 – pictura

Desenat și colorat

Primul beneficiu al desenului în viața copilului este, bineînțeles, dezvoltarea creativității și a funcțiilor cognitive. În plus, în momentul în care copilul desenează sau pictează, își antrenează abilitățile motorii fine. În timp ce desenează, copilul va trebui să deconstruiască lumea înconjurătoare în forme geometrice de bază: cerc, pătrat, triunghi. Această etapă îi va ajută să înțeleagă mai bine lumea înconjurătoare. Următoarea etapă presupune recombinarea acestor forme simple pentru a inventa imagini cu totul noi.

Creație din mărgele

Creațiile din mărgele nu trebuie să fie neapărat pentru fete. Din seturile creative de mărgele se pot face avioane, mașini, trenulețe, animale sau orice formă își dorește copilul. Este adevărat că aceste seturi nu sunt recomandate copiilor sub 3 ani și, până ajung la o vârstă la care să folosească singuri fierul de călcat, au nevoie în etapa finală – cea în care se calcă mărgelele pentru a se lipi – de ajutorul unui adult.

Jocuri în 1 – creație cu mărgele

Desene cu creta

Desene cu creta în casă? Ei bine, da. Există tot felul de panouri și tăblii magnetice, unele la prețuri destul de mici, care pot fi folosite pentru ca micuții să deseneze cu creta chiar și în casă. Așa că, de ce nu?

Nisipul kinetic

Cu textura unui nisip ud, nisipul kinetic oferă copiilor posibilitatea de a juca cu nisip chiar și în casă. În plus, acesta este mult mai ușor de modelat, obținându-se astfel diverse forme ce pot fi atractive pentru cei mici. Deja renumit, acest nisip kinetic deschide o lume creativă complet nouă pentru copii

Plastelina

Există numeroase feluri de plastilină în ultima perioadă, aceasta devenind preferata copiilor. Sunt numeroase seturi de plastilină care vin cu tot felul de forme, iar copiii își pot lăsa imaginația să zburde și să creeze tot ce le dă prin minte. În plus, plastelina, la fel ca și nisipul kinetic sau slime-ul ajută foarte mult la dezvoltarea simțului tactil.

Jocuri în 1- Jocuri cu plastelină

Slime

Celebrul slime a provocat o adevărată isterie, mai ales în rândul fetelor. Bucuria de a se juca cu slime a fost depășită cu mult de cea de a-l crea. Slime se poate face cu ușurință acasă, așa că asta e o idee numai bună care se poate încadra la jocuri în 1 distractive și captivante. Se poate face slime acasă combinând lipici lichid, glicerină boraxată, spumă de ras și colorant alimentar.

Jocuri în 1 – Jocuri de mișcare

Chiar și atunci când stau în casă, copiii au nevoie de mișcare. Așadar, ei vor aprecia fiecare ocazie în care se pot zbengui, motiv pentru care este bine să-i încurajăm să aleagă activitățile ce presupun mișcare.

Cercul Hula Hop

Copilul poate practica acest joc singur, indiferent dacă va fi în curte sau în sufragerie. Provoacă-l să numere câte rotații poate face singur cu cercul și mențineți un record. Îi puteți arăta și video-uri în care alți copii se joacă în acest fel.

Jocuri în 1- cercul Hula Hop

Dansul

Bineînețeles că dansul este o activitate super-amuzantă în familie, dar copiii se vor distra și singuri dansând. Sunt foarte multe fete, dar și băieți care iubesc dansul, așa că ar fi mimunat să-i încurajăm să-și urmeze această pasiune chiar și de unii singuri, acasă.  E un mod distractiv de a face mișcare și de a se bucura de muzică.

Mingea de sărit

Mingea de sărit este jucăria preferată a multor copii. Stimulează dezvoltarea psihomotorie și la antrenarea echilibrului. În plus, cărui copil nu-i place să sară. O minge de sărit poate chiar să salveze paturile și canapelele, locurile unde micuții obișnuiesc să sară neîncetat.

Mingea de sărit

Jocuri în 1  – Jocuri de construcție

Jocurile de construcție fac, de asemenea, parte din multitudinea de jocuri în 1. Cuburi, piese lego, puzzle-uri, jocuri magnetice sau oricare alte tipuri de jocuri de construcție îi ajută pe copii să se dezvolte cognitiv. În plus, este dovedit faptul că, atunci când încep să construiască, micuții încep să capete abilitatea de a-și controla instinctele agresive.

Jocuri de tip Lego

Există studii care au dovedit că între construcţiile complexe din copilărie şi abilităţile avansate în calcul matematic în perioada adultă există o strânsă legătură. În plus, alte studii arată faptul că există o conexiune între abilităţile preşcolarilor de a recreea anumite structuri şi abilităţile matematice ale acestora. Și asta nu e tot. Jocurile de construcții ajută și la stimularea creativității și a limbajului.

Jocurile cu caramizi de tip lego

Puzzle

Jocurile de puzzle  au un rol important în dezvoltarea inteligenței, ceea ce le face o alegere potrivită pentru utilizarea în scopuri educaționale. Puzzle-urile sunt printre primele jucării ale bebelușilor, adaptate bineînțeles la nivelul lor. Aceste jocuri care cresc în complexitate și dificultate odată cu copilul au o imensă valoare educațională și un rol esențial în dezvoltarea armonioasă a celui mic. Sunt un mod distractiv de a petrece timpul, atât individual cât și împreună cu familia sau prietenii, însă oferă și o mulțime de beneficii pentru dezvoltarea mentală a copiilor.

Alte jocuri de construcție

Jocuri de construcție magnetice, din metal, plastic sau lemn, cu șuruburi sau adeziv, orice astfel de jocuri în 1 ce pun mintea copiilor la contribuție sunt oricând binevenite.

Jocuri de constructie

Jocuri în 1  – jocurile educative interactive

Hărțile interactive sau alte jucării ce presupun întrebări și răspunsuri de cultură generală din partea copiilor sunt un mod minunat și educativ în care copiii își pot petrece timpul.

Harta interactiva

Un copil care se joacă este un copil care își încarcă bateriile, care se eliberează de stres, de agresivitate și de anxietate. Copiii învață despre realitatea lor prin joc. Așadar, e bine să-i încurajăm să se joace jocuri în 1,  chiar dacă timpul petrecut cu adulții este foarte important pentru dezvoltarea micuților.

Te-ar putea interesa și: 

Mai multe articole