Nisip kinetic- Ce este nisipul kinetic: pro și contra

Nisipul kinetic a devenit tot mai popular în România, în ultimii ani. Potrivit specialiștilor, acest nisip kinetic are beneficii în stimularea senzorială a copiilor și este folosit chiar ca terapie ocupațională în anumite afecțiuni. 

Cu textura unui nisip ud, nisipul kinetic oferă copiilor posibilitatea de a juca cu nisip chiar și în casă. În plus, acesta este mult mai ușor de modelat, obținându-se astfel diverse forme ce pot fi atractive pentru cei mici.

Ce este nisipul kinetic

Nisipul kinetic deschide o lume creativă complet nouă pentru copii. Despre acest minunat nisip kinetic se spune că este format din 98% nisip și restul magie. În realitate, ceea ce face deosebit acest tip de nisip este un adaos de polimeri ce permit nisipul să fie ușor de modelat, ca și cum ar fi tot timpul ud.  Mai exact, nisipul kinetic este format din 98% nisip ultrafin si 2% polimeri. Spre deosebire de nispul ud, cel kinetic nu se lipește de mâini, nici de hainele copiilor sau de suprafețele cu care intră în contact.

Nisip kinetic
Nisip kinetic

Nisipul kinetic are multiple avantaje pentru cei mici și anume:

  • este moale și plăcut la atingere
  • îmbină culori și forme, se poate tăia şi corecta.
  • mulţumită texturii speciale a nisipului kinetic, nisipul îşi va păstra forma în timpul jocului
  • nu murdărește, pentru că nu se lipește de suprafețe
  • nu susține dezvoltarea microorganismelor și este inodor, netoxic, nu provoacă alergii.

Beneficiile nisipului kinetic

Unul dintre marile beneficii ale cunoscutlui nisip kinetic este acela că, micuții se vor putea bucura de experienţa jucatului în nisip, chiar și atunci când nu pot ieși din casă și nu pot merge într-un loc cu nisip obișnuit. În plus, joaca în nisipul kinetic este cu mult mai igienică. Și asta pentru că, de foarte multe ori, nisipul aflat în parcuri sau în alte locuri de joacă este o sursă incredibilă de virsuri și bacterii.

Nisipul kinetic susține mai ales simțul tactil și atingerea în sine. Mai mulți receptori de atingere alcătuiesc sistemul somato-senzorial. Receptorii senzoriali pentru atingere trimit mesaje către creier, prin neuroni, privind temperatura, textura și presiunea obiectelor aplicate pe piele.

Nisip kinetic
Nisip kinetic
  • Nisipul kinetic stimulează abilitățile creative ale copiilor, permițându-le să creeze la nesfârșit tot ce își pot imagina.
  • Se foloseşte şi e indicat nu doar pentru joaca creativă a copiilor,  ci e recomandat şi pentru terapia de relaxare şi terapia senzorială, inclusiv pentru adulţi.
  • Stimulează motricitatea fină a copilului
  • Dezvoltă creativitatea
  • Stimulează dezvoltarea cognitivă a copiilor-  Cu cât unui copil îi sunt stimulate mai des simțurile, cu atât se formează mai multe căi neuronale și sunt consolidate căile neuronale vechi în creier.
  • Aută la identificarea formelor 3D. Copii pot forma sfere, cărămizi, castele.
  • Susține inteligența emoțională a copiilor
  • Stimulează dezvoltarea cognitivă a celor mici
  • Nisipul kinetic poate fi parte din terapia ocupațională pentru copiii cu deficiențe tactile, ajutându-i să tolereze atingerea unei compoziții grunjoase.

Nisipul kinetic, terapie ocupațională în cazul copiilor cu afecțiuni din spectrul autist

În cazul copiilor cu afecțiuni ce fac parte din spectrul autist,  de multe ori, terapiile clasice nu dau roade. Aceștia nu se pot concentra, sunt irascibili şi necomunicativi. Atunci, pot fi duși camera senzorială, unde sunt înconjuraţi de diverşi stimuli, printre care și nisip kinetic. În aceeaşi cameră există un covor din iarbă, piatră, bambus, răşină sau funie pe care copiii pot păşi în tălpile goale. Psihologii spun că aşa îi ajută să nu le fie teamă de mediul care îi înconjoară.

Nisipul Kinetic- terapie în cazul autismului
Nisipul Kinetic- terapie în cazul autismului

Ce trebuie să știi când cumperi nisip kinetic

Este bine să cumprăm nisip kinetic din surse sigure. Nisipul kinetic este indicat să vină cu set de matrițe și accesorii pentru joacă și să aibă cutie în care să fie depozitat după folosire. Nisipul kinetic de calitate trebuie să o textură fină și să nu se usuce. În plus, pe ambalaj trebuie să fie precizat faptul că este non-toxic.

Nisip kinetic- contraindicații

Jocul cu nisip kinetic nu are contraindcații. Totuși, nu este recomandat copiilor cu vârsta sub 3 ani, pentru că micuții îl pot băga în gură și-l pot chiar înghiți.

Te-ar putea interesa și: 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau