Cine nu tremură de frică atunci când știe că urmează să beneficieze de un tratament de canal pentru că o carie netratată la timp și-a făcut de cap până a ajuns să consume din nervul dintelui său? Când se gândesc la tratamente de canal, majoritatea oamenilor nu au în minte decât durere și costuri ridicate.
Tratamentul de canal cunoscut și sub numele de terapie endodontică este un terapie care se desfășoară sub forma unui tratament la microscop în cazuri grave și are ca scop îndepărtarea infecției din interiorul unui dinte, dar și de a-l proteja de infecțiile viitoare.
Acest tratament se desfășoară la nivelul pulpei dintelui care este exact canalul radicular.
Lucruri importante pe care trebuie să le știi despre tratamentele de canal?
– Tratamentul de canal este folosit pentru a îndepărta nervul pulpei unui dinte;
– Se crede că tratamentul de canal poate fi foarte dureros, dar în realitate el te ajută să scapi de durere;
– Procedura se numește tratament de canal sau terapie endodontica;
– Costul terapiei diferă de la cabinet la cabinet, dar este bine să nu alegi cea mai ieftină variantă pentru că infecția poate recidiva și data următoare s-ar putea să nu mai fie atât de simplu și să ai nevoie de o extracție dentară;
Ce este un tratament de canal?
Un tratament de „canal radicular’ este un tratament asupra unei părți de dinte. Canalul radicular este secțiunea goală a dintelui care conține țesutul nervos, vasele de sânge și alte celule, cunoscute și sub numele de pulpă.
Un dinte este format dintr-o coroană și rădăcini. Coroana este în principal deasupra gingiei, în timp ce rădăcinile sunt sub ea. Rădăcinile fixează dintele de osul maxilarului.
În interiorul coroanei și al rădăcinii, sau canalului radicular, se află pulpa. Pulpa hrănește dintele și asigură nutrienții necesari acestuia. Nervii din pulpă simt temperatura băuturilor și mâncărurilor pe care le consumăm și reacționează când dau de cald sau durere.
Denumirea corectă a acestei proceduri medicale este terapie endodontică, care înseamnă terapie „în interiorul dintelui’.
Cu toate acestea, termenul „canal radicular’ a ajuns să fie folosit în mod obișnuit pentru a vorbi despre procedură.
Care sunt pașii prin care se desfășoară un tratament de canal radicular?
Tratamentul de canal se desfășoară în trei pași distincți:
Pasul 1: Curățarea canalului radicular
În această etapă stomatologul îndepărtează tot conținutul canalului radicular.
Cât timp pacientul se află sub anestezie locală, medicul face o incizie în dinte ca să aibă acces la canalul radicular și să-i scoată pulpa cu ajutorul unor unelte de precizie foarte mici.
Pasul 2: Umplerea canalului radicular
În continuare, medicul dentist curăță, modelează și decontaminează zona goală, folosind unelte minuscule și soluții de irigare. Apoi, dintele este umplut cu un material asemănător cauciucului, sub forma unui ciment adeziv, care sigilează complet canalele acestuia.
După terapia de canal, dintele este mort. Pacientul nu va mai simți nicio durere în acel dinte deoarece țesutul nervos a fost îndepărtat, iar infecția a fost eliminată.
Pasul 3: Montarea unei coroane dentare
În ciuda tratamentului, dintele va fi acum mai fragil decât era înainte. Un dinte fără pulpă trebuie să-și primească hrana de la ligamentul care îl leagă de os. Acest aport de substanțe hrănitoare este adecvat pentru moment, dar în timp, dintele va deveni mai casant, așa că se folosește o coroana dentara sau o plombă care oferă mai multă protecție.
Până când coroana sau plomba sunt perfect fixate, pacientul nu trebuie să mestece sau să muște cu acel dinte. Odată ce acestea au fost perfect fixate și zona tratată s-a vindecat, pacientul poate folosi dintele exact ca înainte.
Tratamentul durează adesea o singură programare, dar dacă există canale curbate, canale multiple sau infecții mari, ar putea fi nevoie de una sau două întâlniri suplimentare.
În concluzie, un tratament de canal este un tratament medical comun, de mare precizie, prin care se elimină infecția de la nivelul unui dinte. Acest tratament se efectuează pentru salvarea dinților naturali de la extracție și un dinte tratat astfel mai poate rezista încă 10-15 ani, sau chiar tot restul vieții.