Se apropie masa de Paște și cu ea întîlnire cu tot ‘familionul’ și prietenii. Dacă nu l-ai învățat pe cel mic până acum (ar fi trebuit, știi…),și este deja la grădiniță, iată ce-i mai poți spune acum, pe ultima sută de metri, ca să nu vă comenteze toată familia ca fiind prost crescuți.
Să nu pună întrebări jenante – nu învațați copilul această regulă doar enunțând-o, căci el nu știe conceptul de jenant, ci discutați despre cazuri concrete, inspirându-vă, eventual din desenele lui animate – nu prea a fost frumos când… i-a spus sau l-a întrebat asta pe…’.
Eventual, restabiliți regula că în familia noastră noi nu râdem/nu ne batem joc de alți oameni’ și nu discutați despre defectele fizice ale altor oameni ca despre surse de amuzament.
Practicați intensiv manierele la masă – cum să folosească servețelele, tacâmurile, cum să nu se joace cu mâncarea, cum să nu vorbească atunci când are gura plină, cum să refuze politicos un fel de mâncare ce nu îi place.
Sa stea la masă – aceasta este o problemă pentru copii – chiar dacă nu va fi în stare să stea liniștit la masă până când termină toată lumea de mâncat, măcar să fie obișnuit să stea el liniștit până termină de mâncat, nu să se fâțâie și să-i pună pe mami și pe tati să facă ture pe sub scaune și masă, astfel încât toți să fie deranjați.
Sa relaționeze bine cu alti copii – cu care, probabil, se va întâlni cu acea ocazie pentru prima oară. Cel mic trebuie învățat să le vorbească frumos, să își aștepte rândul la joacă, să nu lovească sau să nu țipe la ceilalți copii, să nu îi jignească.
Acestea fiind reguli, încălcarea lor presupune un avertisment, apoi un time-out, ca penalizare’ pentru încălcarea regulii. Dacă nu vă înțelegi deloc cu el și se pune pe crize de isterie, scuzați-vă și plecați de la masă, pentru a nu strica tuturor cheful.