Sistemul imunitar protejează organismul de corpuri străine ce pot pune în pericol sănătatea. Atunci când funcționează așa cum trebuie, sistemul imunitar are capacitatea de a identifica și apoi de a ataca virusurile, bacteriile, paraziții etc., reușind să le diferențieze pe acestea de țesuturile sănătoase ale organismului.
Imunitatea îşi începe dezvoltarea încă din viaţa intrauterină când mama îi trimite fătului anticorpi prin intermediul placentei. Ulterior, prin alăptare, sistemul imunitar al copilului este întărit și protejat de majoritatea bolilor infecțioase.
Citește și: Medic: Suplimentele pentru imunitate produc boli grave copiilor
Conform medicilor, expunerea la infecțiile comune are un rol esențial în formarea unui sistem imunitar puternic și sănătos la un copil.
„Expunerea la infecțiile comune constituie factorul cel mai important în formarea unui sistem imun puternic la un copil. După vârsta de 6 luni, copiii încep să răcească. Pentru sugari și preșcolari sunt considerate normale un număr de 7-8 episoade de răceală pe an, numărul acestora scade la 5-6 episoade la vârsta școlară, iar asemenea adulților, adolescenții au în jur de 4 episoade pe an', a spus Monica Marinescu, medic la Institutul Național de Boli Infecțioase ‘Prof. Dr. Matei Balș, potrivit cosmopharm.eu.
Altfel spus, imunitatea celor mici se formează prin introducerea lor în colectivitate, la creșe, grădinițe și școli. Iar pentru o dezvoltare optimă a imunității, organismul copiilor trebuie lăsat să lupte singur împotriva infecțiilor.
Citește și: Alimente pentru imunitate
„Cei mici răcesc frecvent odată ce sunt integrați în colectivitate deoarece sunt expuși la noi virusuri față de cei cu care sunt obișnuiți. Având în vedere că există mai mult de 200 de virusuri, răcelile NU pot fi prevenite în totalitate. Mai mult, expunerea ajută copilul să își dezvolte un sistem imun puternic', a mai spus dr. Marinescu.
sursa foto – 123rf.com