Medic: Suplimentele pentru imunitate produc boli grave copiilor

Copiii răcesc des, iar din dorința de a-i vindeca în cel mai scurt timp posibil pe cei mici, mulți părinți iau anumite decizii greșite care le pot face copiilor mai mult rău decât bine. Medicii sunt de părere că răcelile din copilărie au un rol bine stabilit pentru dezvolatrea armonioasă a celor mici și trag un semnal de alarmă cu privire la medicamentația luată după ureche. Imunitatea unui om nu poate crește peste noapte și nu există tratamente minune' care să întărească organismal în numai câteva zile.

Potrivit medicilor, suplimentele care promit intărirea sistemului imunitar cât ai zice pește' nu sunt decât o iluzie, neavând niciun efect notabil asupra organismului.

„Nu există posibilitatea de a creşte imunitatea apăsând un buton. De multe ori se exagerează şi se consideră că dacă luăm 1000 de vitamine ne creştem imunitatea, lucru care nu e adevărat. Acele suplimente au rolul lor, dar nu pentru a creşte imunitatea. Acest lucru este total neştiinţific”, spune dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase, potrivit digi24.ro.

Citește și: Alimente minune pentru imunitatea copilului

Specialiștii susțin că „educarea' greșită a sistemului imunitar duce la riscul apariției bolilor autoimune.

„Nu e bine să intervin nespecific cu aşa-zisele imunostimulatoare care pot fi de diverse tipuri. Eficienţa nu este dovedită. Nu sunt studii care să ateste eficienţa lor. Pot să apară reacţii de hipersensibilitate de tip alergic, iar ulterior, după pubertate, pot să apară boli autoimune şi acestea sunt consecinţe ale unei educaţii greşite a sistemului imunitar”, susține dr. Brânduşa Petruţescu, medic primar imunolog.

Suplimentele luate atunci când nu este cazul duce la apariția efectului de bumerang. Se pare că nu mulți oameni știu că imunitatea în exces este periculoasă.

Citește și: Top 3 condimente pentru imunitate

„Îmi stimulează sistemul imun şi dacă le iau pe o perioadă îndelungată de timp, fie îmi perturbă sistemul imun şi pot să apară tulburări de tip autoimun, bolile autiomune şi alergii, fie poate apărea dependenţa. Atunci organismul nu va mai reacţiona la astfel de produse”, atrage atenția dr. Ruxandra Constantina, medic primar apifitoterapeut.

„Bombardarea' copiilor cu suplimente pentru creșterea imunității este cel mai rău lucru pe care părinții îl pot face pentru copiii lor.

 „Sunt produse care au ca substanţe active extrasul de echinaceea și extrasul de propolis. După care urmează lista celorlalte ingrediente: îndulcitori artificiali, aspartam sau chiar zahăr, sorbitolul, acidul citric, anumite arome, care nu sunt naturale. Toate aceste sunt produse care conţin conservanţi și E-uri, iar administrate copiilor pot să facă mai mult rău”, a mai spus medicul apifitoterapeut.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau