Mihaela Bilic: „Nu mai impuneți restricții alimentare copiilor. Nu creșteți păsărele, ci oameni!”

bilic

Hrănirea sănătoasă a copilului este o mare, mare bătaie de cap pentru mulți părinți. Fructele și legumele nu mai sunt 100% naturale, precum erau pe vremea bunicilor, iar mai toate alimentele sunt procesate, într-o mai mică sau mai mare măsură, și conțin fel de fel aditivi alimentari, potențatori de gust și tot mai puține substanțe nutritive.

Ce le dăm să mănânce celor mici când ceea ce înainte era considerat sănătos, astăzi nu mai are niciun fel de calități nutriționale? Această întrebare îi face pe mulți părinți să impună copiilor din ce în ce mai multe restricții alimentare. Dar nici acest lucru nu e benefic pentru cei mici. Nu o spunem noi, ci medicii nutriționiști, care insistă ca alimentația copiilor să fie una cât mai permisivă și diversificată.

Specialistul în nutriție Mihaela Bilic a vorbit despre acest subiect într-o postare pe pagina sa de Facebook. Dr. Bilic este de părere că totul ar trebui să se rezume la instinctele părinților în materie de alimentaței, nicidecum la zvonurile lansate de așa-zișii cunoscători în nutriție și sănătate.

Citește și: Nutriționistul Mihaela Bilic: Greșelile pe care părinții le fac atunci când își hrănesc copiii

„Dacă mănâncă dulciuri nu e bine (au zahăr), dacă mănâncă pâine iar nu e bine (are gluten), dacă beau lapte tot nu e bine (are lactoză). De mezeluri, carne și grăsimi nu mai vorbim, și ele trebuie evitate-așa că în final tot ce le este permis sunt verdețurile și semințele, de parcă ar fi păsărele, nu pui de om.

Dragi părinți, încercați să vă folosiți bunul-simț și propriile instincte când vine vorba de meniul copiilor, nu căutați să le faceți o dietă specială, indiferent cât de sănătoasă și ferită de rele vi se pare. Important e ca un copil să simtă apartenența la un grup, la o familie, și asta înseamnă să facă ce fac ceilalți, nu să fie diferit/izolat/tratat special.

Mâncarea nu trebuie să fie perfectă, ci doar adaptată vârstei lui ca dimensiune a porției. Și da, sunt de acord, în familiile cu copii ar fi minunat dacă ar exista mâncare gătită și dacă masa ar fi luată împreună măcar o dată în zi. Cât despre ce se întâmplă în afara casei, relativizați: important este ca în 80% din timp alegerile alimentare ale copilului să fie supravegheate și aprobate de voi, în restul de 20% din timp nu se poate întâmpla nimic atât de grav încât să perturbe echilibrul nutrițional al celui mic.

Citește și: Cum ne hrănim pe timp de pandemie? Recomandări pentru alimentația corectă a întregii familii

Nu contează dacă copilul mănâncă din când în când prostii’ de genul chips-uri, croissant, biscuiți, batoane de ciocolată, adică tot felul de produse ambalate în pachețele atrăgătoare- ele sunt bogate în calorii, nicidecum otrăvitor. Nu vă faceți iluzii crezând că migdalele neprăjite pe care le propuneți voi sunt o gustare mai potrivită, veți fi surprinși să constatați că îngrașă mai tare!

Important este ca educația alimentară a unui copil să fie formată natural și sănătos în cadrul familiei, prin practicarea împreună a tuturor obiceiurilor corecte ce țin de mâncare, de la atmosfera și ritmul meselor, la dimensiunea porției și la diversitatea din farfurie. Diferența dintre alimentele de bază (care se consumă zilnic) și cele facultative (care se consumă rar, opțional, în cantitate mică) se face tot în copilărie și în familie. Depinde de voi, părinții, care este normalitatea’ în care copilul vostru crește. Și pentru că copiii sunt oglinda părinților, ajutați-l să oglindească o relație pozitivă și echilibrată cu mâncarea, fără interdicții și frici alimentare, fără cure de slăbire și alimente tabu. Indiferent ce spun nutriționiștii!’, a scris Mihaela Bilic într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

sursa foto – 123rf.com

Mai multe articole