Nutritionistul Mihaela Bilic: Greselile pe care parintii le fac atunci cand isi hranesc copiii

Nutritionistul Mihaela Bilic sustinea intr-un interviu acordat publicatiei Adevarul ca, din pacate, ne-am uitat traditiile in ceea ce priveste hrana pe care o punem in farfuria familiilor noastre. Totodata, medicul a explicat cum gresesc parintii atunci cand le dau celor mici sa manance si cum ar putea corecta obiceiurile nocive.

Ajungem sa credem ca ciorba si mamaliga cu branza si smantana sunt prea banale ca sa fie valoroase

Medicul sustine ca una din greselile pe care parintii o fac atunci cand vine vorba de hranirea copiilor lor este sa adopte orice informatie si produs venit din afara si sa ignore traditile culinare.

Printre greselile pe care parintii le fac atunci cand isi hranesc copiii, medicul enumera mancatul la televizor, in detrimentul meselor luate in familie, incurajarea mancatului emotional sau de plictiseala, toate acestea ducand treptat la obezitate.

„Sunt mame care spun ca vor ca copilul lor sa manance dovlecel, dar ele urasc dovlecelul si n-ar pune gura pe asa ceva”

Specialistul ii acuza pe unii parinti si de ipocrizie, in relatia cu mancarea si copiii lor: Incearca sa ii incurajeze pe cei mici sa faca alegeri alimentare sanatoase, insa ei fac exact contrarul, mancand alimente nesanatoase.
„Sunt mame care spun ca vor ca copilul lor sa manance dovlecel, dar ele urasc dovlecelul si n-ar pune gura pe asa ceva.”

La polul opus insa, nici sa ii interzici complet gustarile nesanatoase nu e recomandat. Medicul sfatuieste parintii sa permita si astfel de alimente, insa cu o frecventa redusa.
In restul timpului insa, parintii ar trebui sa se axeze pe mancare pregatita in cel putin 80% din cazuri din alimente de baza precum lactatele, carne, oua, peste, legume sau fructe, pe care sa le proceseze cat mai putin.

Cand vine vorba de diversificare, o alta greseala majora comisa de parinti este ca servesc celor mici fructe si sucuri de fructe, fara a le prezenta mai intai legumele.
Din punct de vedere nutritiv, sustine Mihaela Bilic, legumele sunt considerabil superioare fructelor si ar trebui sa fie prioritare in alimentatia celor mici. în ce privește sucurile de fructe, acestea ar trebui evitate: 'Un pahar de suc proaspat de fructe, de fresh, este egal cu unul de bere. Adică nu e de glumă cu sucul de fructe, fie el şi proaspăt. Copilul trebuie să mănânce fructul ca atare, mestecat cu tot cu pulpă. Când i-l dai sub formă de suc, cantitatea de fructoză absorbită este mult mai mare. Important este să reţinem că fructele, faţă de legume, nu sunt la fel de valoroase', spune medicul.

Citeste interviul in intregime pe Adevarul.ro.

Imagini: Facebook/123rf


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton