Cum ne hrănim pe timp de pandemie? Recomandări pentru alimentația corectă a întregii familii

Ne aflăm în plină pandemie de coronavirus, iar acum, mai mult ca oricând, trebuie să acordăm o atenție deosebită modului în care ne hrănim. Pentru a ajuta organimsul să fie cât mai rezistent, experții în nutriție recomandă o alimentație bogată în fructe și legume proaspete și în alimente cât mai puțin proceste. În plus, acum că majoritatea părinților trebuie să stea acasă cu cei mici, au mai mult timp pentru a găti, așadar ar trebui să se dezobișnuiască, treptat, de cumpăratul alimentelor semipreparate.

Iată recomandările celor de la UNICEF pentru o alimentație sănătoasă pe timp de pandemie:

  1. Cât mai multe fructe și legume proaspete

Cumpărarea, depozitarea și prepararea legumelor proaspete poate fi o provocare pe durata izolării, când părinților li se recomandă să limiteze ieșirile din casă. Dar părinții nu trebuie să uite că este important să le asigure copiilor o dietă care să conțină fructe și legume din abundență.

Citește și: Măslinele negre sau verzi? Care sunt mai bune pentru alimentația copilului

Fructele și legumele pot fi consumate proaspete, dar la fel de bine pot fi congelate, după caz, și își vor păstra majoritatea substanțelor hrănitoare și a aromelor. Folosirea legumelor proaspete pentru a găti porții mari de supă, tocănițe sau alte feluri de mâncare oferă opțiuni alimentare pentru mai multe zile, mai ales că multe preparate gătite pot fi congelate și apoi reîncălzite rapid pentru consum.

  1. Alimente deshidratate sau sub formă de conservă

Produsele proaspete sunt aproape întotdeauna cea mai bună opțiune, dar când nu sunt disponibile, părținții pot apela la diverse alternative sănătoase de produse cu depozitare și preparare ușoare.

Conservele de fasole boabe și mazăre, care oferă substanțe nutritive din abundență, pot fi depozitate timp de luni și chiar ani și pot fi gătite în multe feluri. Peștele gras conservat, precum sardinele, macroul sau somonul, este bogat în proteine, acizi grași omega-3 și multe vitamine și minerale. Conservele de pește pot se pot consuma reci în sandvișuri, salate sau paste, dar și calde, dacă sunt integrate într-un fel de mâncare.

Legumele conservate, precum tomatele, tind să rețină o cantitate mai redusă de vitamine spre deosebire de legumele proaspete, dar sunt o variantă de rezervă excelentă atunci când nu sunt disponibile în forma proaspătă sau congelată.

Legumele uscate precum fasolea boabe, leguminoasele și gramineele precum lintea, mazărea spartă, cușcuș sau quinoa sunt, de asemenea, hrănitoare, neperisabile și gustoase, accesibile și sățioase. Boabele presate de ovăz cu lapte sau apă sunt o opțiune excelentă pentru micul dejun și pot fi combinate cu iaurt, bucăți de fructe sau stafide.

Citește și Ficățeii în alimentația bebelușilor: când devin toxici pentru cei mici

  1. Rezerve de gustări hrănitoare

Deseori copiii au nevoie de una-două gustări pe zi pentru a rămâne în formă. În loc de gustările dulci sau sărate, părinții pot opta pentru variante de snack-uri sănătoase precum nucile, brânza, iaurtul (preferabil neîndulcit), bucăți de fructe proaspete sau deshidratate, ouă fierte sau alte opțiuni sănătoase, disponibile local. Aceste alimente sunt hrănitoare, mai sățioase și contribuie la adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase pe termen lung.

  1. Limitarea consumului de alimente mult prea procesate

Deși folosirea produselor proaspete nu este întotdeauna posibilă, se recomandă limitarea cantității de alimente mult prea procesate din coșul de cumpărături. De cele mai multe ori produsele semipreparate, gustările și deserturile preambalate au un conținut ridicat de grăsimi saturate, zaharuri și sare. De asemenea, trebuie evitate băuturile îndulcite, în favoarea unor cantități mari de apă. O metodă excelentă de a da aromă apei este prin adăugarea unor fructe sau legume precum felii de lămâie, limetă, castravete sau fructe de pădure.

Citește și Sucuri pentru imunitatea copilului tău

  1. Gătitul și ora mesei trebuie să devină un obicei important al familiei

Gătitul și luarea mesei împreună cu familia sunt ocazii extraordinare de a cultiva obiceiuri sănătoase, de a întări relațiile familiale și de a vă simți bine împreună. Ori de câte ori se poate, părinții trebuie să-i implice pe cei mici în pregătirea mesei. Copiii mici pot ajuta la spălarea vaselor și sortarea alimentelor, iar copiii de vârste mai mari pot realiza sarcini mai complexe și pot așeza masa.

În măsura posibilităților, trebuie respectate oorele de masă ale familiei. O astfel de structură și rutină poate contribui la reducerea anxietății copiilor în aceste situații stresante.

sursa foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton