Ficățeii în alimentația bebelușilor: când devin toxici pentru cei mici

Ficatul este un aliment esențial în nutriție. Este o sursă excelentă de fier, vitamina A, vitamina C, vitamina D, vitamina B12, zinc și seleniu și poate fi introdus în alimentația bebelușului începând cu vârsta de 8-10 luni. Se pare că cel mai important nutrient din ficat este vitamina A. Aceasta contribuie la dezvoltarea optimă a sistemului imunitar, a ochilor, a creierului, a ficatului și a oaselor.

Citește și Sursele de fier ce trebuie să se regăsească în alimentația copilului

Cu toate beneficiile pe care le aduc nutrienții conținuți de ficat, acesta poate fi dăunător pentru cei mici dacă este consumat în cantități exagerate. În primul rând, părinții trebuie să știe că vitamina A se regăsește și în alimente de origine vegetală, în legumele de culoare roșie, portocalie sau galbenă (morcovi, cartofi ducli, dovleac, roșii etc). Din acest motiv, introducerea unei cantități pre mari de ficat în alimentația copilului va avea drept urmare un exces de vitamina A, ce duce la riscul apariției fracturilor de oase. Mai mult, până la vârsta de doi ani, excesul de vitamina A duce și la producerea leziunilor hepatice.

Regula de bază: cu moderație

În alimentația copiilor în vârstă de până la doi ani, regula de bază este administrarea unei singure porții de ficat, o singură dată pe săptămână.

Cât despre tipul ficatului, cel de vită are cele mai puține toxine, iar cel de pui are cele mai puține grăsimi.

Citește și Mihaela Bilic: „O mamă bună este o mamă de nota 5'

De asemenea, modul de preparare al ficatului pe care îl oferi copilului trebuie să fie unul cât mai simplu. Recomandat este ca ficatul să fie fiert, pasat și amestecat cu piure de legume și lapte.

Pate de ficat de casă pentru copii

Ingrediente:

  • 1-2 ficăţei de pui (neapărat de curte, crescut natural)
  • un ou
  • o ceapă
  • unt la temperatura camerei
  • cimbru, după preferinţe

Mod de preparare:

Spală bine ficăţeii în câteva ape, apoi pune-i la fiert (apa trebuie să depăşească cu 2-3 degete ficăţeii). Citește continuarea AICI.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau