Mihaela Bilic: „O mamă bună este o mamă de nota 5”

Într-un interviu acordat lui Marius Tucă, medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre relația pe care majoritatea părinților o au în prezent cu copiii lor, despre reguli, despre libertate și despre nevoia părinților de a răsfăța copiii, de multe ori prin alimentație.

Răsfățul din copilărie poate duce la dezechilibru emoțional în adolescență

Discutând despre modul în care unii părinți își răsfață copiii – ori pentru că nu au suficient timp la dispoziție pentru a sta alături de cei mici, iar atunci când își fac timp vor să le ofere tot ce e mai bun, ori ca și formă de recompensă, pentru că părinții nu au avut în copilărie anumite lucruri, iar acum vor să le ofere copiilor lor totul – Mihaela Bilic a ținut să atragă atenția asupra obiceiurilor nesănătoase pe care copiii le deprind din aceste tipuri de comportament.

Sunt copii cărora li se fac toate poftele, cu condiția ca prin asta să-ți plătești (n.r. ca părinte) lipsa de atenție și de timp petrecut cu copilul tău. Sunt copii care nu acceptă reguli… Și la capitolul acesta vreau să spun ceva ce mi s-a părut fabulous, am aflat asta de la cursul meu de nutriție din Franța. Atunci ni s-a spus clar – O mamă bună este o mamă de nota 5.

Avem de a face acum cu această dorință – copiii noștri să aibă tot ce n-am avut noi – și unui copil căruia îi satisfaci toate nevoile și care niciodată nu s-a confruntat cu refuz, cu nereușită, cu eșec, dar ajunge să se confrunte în adolescență, în afara mediului cocoloșit din familie, cu un minim disconfort… atunci lucrul acela se va transforma într-o întreagă dramă și tragedie. Aceia sunt adulții care vor fi tot timpul dezechilibrați și vor căuta în mâncare confort, pentru că ei toată viața s-au obișnuit numai cu bine, numai cu confort.

Copilăria fără reguli nu se numește libertate, se numește mai degrabă abandon. Și atunci lucrul acesta nu se reflectă numai asupra alimentației, ci asupra întregului lor spectru emoțional'.

Foto: Marius Bărăgan


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau