Sursele de fier ce trebuie să se regăsească în alimentația copilului

Fierul este un nutrient foarte important, folosit de organism pentru a produce hemoglobina, cea care ajută sângele să transporte oxigenul către toate celulele din corp.

Efectele deficitului de fier la copii

Copiii alăptați își iau o cantitate suficientă de fier din laptele matern, însă cei hrăniți cu formulă primes cun lapte îmbogățit cu fier.

În momentul în care se începe diversificarea există posibilitatea să nu aibă în alimentație suficiente alimente bogate în fier și așa poate apărea riscul unei carențe de fier. Acest deficit este cea mai întâlnită cauză a anemiei.

Deficitul de fier poate afecta dezvoltarea armonioasă a copilului și poate cauza late probleme precum: slăbiciune musculară, abilități motorii întârziate, retragere socială, probleme comportamentale și probleme la învățare.

De asemenea, fierul este un element important pentru funcționarea sistemului imunitar și dacă copilul nu are suficient fier în alimentație se poate îmbolnăvi mai des.

Necesarul de fier pentru copii

Necesarul zilnic de fier pentru copii poate varia în funcție de vârtsa acestuia. Experții recomandă următoarele doze:

  • Copii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani: 7 miligrame pe zi
  • Copii cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani: 10 miligrame pe zi

Alimente bogate în fier ce trebuie incluse în alimentația copilului

  • Carne slabă – carnea de pasăre de țară și cea roșie sunt bune surse de fier. Vita, organele și ficatul conțin mult fier, dar și carnea de curcan este bogată în acest nutrient
  • Cereale îmbogățite cu fier – alege cereale cu conținut scăzut de zahăr, dar îmbogățite cu fier, precum terciul de ovăz.
  • Leguminoase și fasole boabe – Dacă micuțul nu poate consuma carne, o opțiune bună sunt leguminoasele și fasolea boabe. Boabele de soia, fasolea Lima, fasolea roșie și lintea au un conținut bogat de vitamine și minerale esențiale, preintre care și fier.
  • Spanac – Legumele cu frunze de un verde închis precum broccoli sau spanacul, se numără printre cele mai bune alimente de orrigine vegetală ce conțin fier
  • Stafide și alte fructe deshidratate – Fructele deshidratate îi asigură copilului o cantitate suficientă de fier și previn în același timp constipația.
  • Semințe de dovleac – Conțin aproape 6 miligrame de fier la o jumătate de cană.
  • Suc de prune – Acesta conține aproape 3 miligrame de fier la o cană.
  • Ton – Tonul la conservă este un aliment sărac în calorii și în grăsimi. De asemenea, tonul îi oferă copilului fier și acizi grași Omega 3

Sursă foto: 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nutritie