Măslinele negre sau verzi? Care sunt mai bune pentru alimentația copilului

Măslinele sunt o adevărate minune a naturii. Sunt bogate în grăsimi monosaturate (grăsimile bune pentru organism), sunt o sursă importantă de minerale (fier, fosfor, calciu, potasiu și zinc), de vitamina A și vitamina E, au proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și contribuie la creșterea oaselor și la menținerea unei danturi sănătoase.

Potrivit nutriționiștilor, dacă întroducerea uleiului de măsline în alimentația bebelușilor se poate face după vârsta de 6 luni, copiii pot începe să mănânce măsline abia după 1 an. După cum bine știm, există diverse sortimente de măsline, culoarea și gustul acestora fiind determinate de gradul de coacere și de marinare.

Medicul nutritionist Mihaela Bilic a explicat într-o postare pe rețelele de socializare care este diferența dintre măslinele negre și cele verzi și care au mai multe avantaje din punct de vedere nutritiv.

Mihaela Bilic și-a început postarea mărturisind că a aflat de curând că există un singur arbore care produce toate sortimentele de măsline: „Am trăit multă vreme cu impresia că există câte o specie diferită de arbori pentru fiecare culoare de măslină. Ei bine, nu mică mi-a fost mirarea când am aflat că măslinul e unul singur și culoarea verde, maronie sau neagră a măslinelor e determinată doar de gradul de coacere al acestora. Cu alte cuvinte măslinele verzi sunt necoapte iar cele negre, extra-coapte.”

Citește și: Beneficiile uleiului de masline

Potrivit specialistului, diferența dintre cele verzi și cele negre constă în cantitatea de grăsimi pe care le au.

„Din punct de vedere nutritiv există diferențe între ele, cu cât sunt mai negre/coapte, cu atât sunt mai bogate în grăsimi. Cele verzi, ca orice fruct crud, sunt amare, gust de care e responsabilă o substanță numită oleuropeină. Pentru a putea fi mâncate, măslinele verzi trebuie tratate: se țin timp de 8-72 ore într-o soluție alcalină de hidroxid de sodiu care neutralizează oleuropeina. Apoi, indiferent dacă sunt verzi sau negre, măslinele se pun în saramură (sarea are rol de conservant) sau în ulei pentru a putea fi păstrate timp îndelungat.

Dacă măslina verde are gust amar considerați că e normal și bucurați-vă, oleuropeina are proprietăți antioxidante, anti-inflamatorii, antimicrobiene și anticanceroase. În schimb, măslinele negre conțin de 3-4 ori mai mulți compuși fenolici (hidroxityrosol), deci au un efect antioxidant mai puternic decât cele verzi. Și când spun antioxidant înseamnă că pot neutraliza radicalilii liberi responsabili de boli și îmbătrânire”, a explicat Mihaela Bilic.

În încheierea postării, nutriționistul recomandă și încurajează consumul oricărui tip de măsline, toate fiind benefice atât pentru adulți, cât și pentru cei mici, mai ales dacă sunt folosite ca un substituent al uleiului.

„Consumați măslinele ca atare, indiferent de culoare, sunt mai bogate în antioxidanți și mai sărace în calorii față de ulei. Și au de 4-10 ori mai mult hidroxityrosol față de ulei”, a mai spus specialistul în nutriție.

Pentru cei mici, sunt recomandate măslinele nu foarte sărate, oferite sub formă de pasta (pentru a nu exista riscul de înec), dar și în combinație cu brânzică de vacă sau alte legume.

sursa foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau