Primul lucru care se poate spune cu certitudine despre alimentatia bebelusului este ca… nimic nu e previzibil.
Cercetarile arata ca exista o stransa legatura intre alimentatia bebelusului in primul an de viata si obiceiurile alimentare (bune sau proaste) din viata de adult. Gusturile bebelusului se formeaza inca din viata intrauterina, de fapt, fiind influentate de alimentatia mamei.
Un copil care nu a implinit 2 ani, nu ar avea voie sa consume dulciuri industriale sau deserturi cu zahar adaugat, ci doar dulciuri naturale, care au in compozitie fructe crude sau uscate.
Grasimile mono si polinesaturate, in special acizii grasi de tipul Omega-3 si Omega-6 sunt grasimile cele mai bune pentru bebelusi. Dar si grasimile saturate, care nu sunt sanatoase pentru adulti, pot fi introduse in meniul celor mici. Astfel, pana la varsta de 2 ani, ei trebuie sa primeasca produse cu grasime integrala (lapte, iaurturi etc).
Somonul, uleiul de in, avocado, uleiurile din masline si rapita, untul de nuci, germenii de grau, branza, ouale, carnea de vita sau de pasare sunt bogate in grasimile bune pentru bebelusi, de care nu trebuie sa te feresti.
Incepand cu varsta de opt luni, sistemul digestiv al bebelusului poate digera pestele slab. De la 10 luni se poate introduce chiar si pestele mai gras, dar in cantitati moderate. Dat fiind faptul ca este un aliment cu potential alergen, sunt specialisti care recomanda introducerea pestelui in alimentatia copilului dupa varsta de un an.
In primele luni de viata, hrana bebelusului este ideal sa fie 100% lapte.
In primul an va manca lapte si o multime de piureuri, legume, fructe, supe strecurate si pasate, iaurt, branzica de casa.
Se recomanda sa nu adaugi nici sare, nici alte condimente, pentru a-l invata pe cel mic gusturile si aromele naturale ale alimentelor.
Atentie la alimentele care prezinta un pericol ridicat de inec sau alergii.
Absenta unui program de masa influenteaza negativ dezvoltarea copilului.
Alcatuieste un meniu cat mai variat, din care sa nu lipseasca fructe si legume de toate culorile.