Cazul fetei din Cluj care a murit după ce s-a înecat cu un jeleu a stârnit un val de temeri în rândul tuturor părinților, dar și un val de indignare pentru că profesorii și angajații din cadrul școlii unde s-a petrecut tragedia nu au știut, până la venirea medicilor, cum să îi elibereze căile respiratorii.
Fetei i s-a înlăturat jeleul din trahee după zeci de minute, iar privarea de oxigen a făcut ca, ulterior, să intre în comă profundă și mai apoi să moară.
Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat pe rețelele de socializare ce trebuie să facem pentru a ajuta o persoană care se sufocă. Pe pagina de Facebook pe care o administrează, Spitalul virtual pentru copii’, medicul a explicat detaliat ce trebuie făcut, în cazul copiilor de peste 1 an și adolescenților, când are loc înecul cu un corp străin.
Cum spuneam, cred că nu este normal să nu putem ajuta o persoană care se sufocă deoarece s-a înecat cu un corp străin. Mâncare sau jucărie… Deoarece 8 din 10 persoane care au acest tip de accident sunt copii, ar fi necesar ca toți părinții să cunoască manevrele de prim ajutor în caz de înec cu un corp străin. Astăzi despre copii cu vârstă peste un an. Manevra este asemănătoare cu cea de la adulți și are 10 pași. Toate aceste manevre se aplică atâta timp cât este copilul/adultul conștient. Când devine inconștient victima trebuie culcată pe un plan dur și începem masajul cardiac.’ – început Mihai Craiu postarea.
Dr. Mihai Craiu: Manevrele esențiale de prim ajutor în cazul în care copilul mic se îneacă
Apoi a enumerat pașii necesari acordării primului ajutor în caz de înec.
Dar până să devină victima inconștientă putem face următoarele acțiuni:
1. Intrebăm cu voce tare „te-ai înecat?'
2. Informăm pacientul că vom încerca să il ajutăm.
3. Aplecăm (dacă se poate) victima. Doar puțin, cât să favorizăm eliminarea corpului străin din gât, prin manevrele pe care urmează să le facem.
4. Aplicăm lovituri bruște și viguroase (ne gândim la fiecare dintre ele că aceasta este ACEA lovitură care elimină corpul străin!). Maximum 5 lovituri. Pe spatele victimei, între omoplați.
5. Dacă nu am avut succes, ne așezăm în spatele victimei și o cuprindem cu brațele, trecute prin regiunea axilei.
6. Una din mâini, strânsă cu pumnul închis, o punem pe burta victimei. La jumătatea distanței dintre ombilic și osul xifoid.
7. Apucăm ferm pumnul strâns, cu cealaltă mână și tragem BRUSC și tare, în sus și în același timp spre noi. Crește presiunea în abdomenul victimei și, prin intermediul diafragmului, ea va crește și în toracele victimei.
8. Manevra este reușită atunci când iese corpul străin și victima începe să tușească, cu voce.
9. Dacă nu avem succes, repetăm manevra de strâns burta, atâta timp cât e victima conștientă. Dacă aceasta devine inconștiență o culcăm pe un plan dur cu fața în sus.
10. Totul este bine dacă victima și-a revenit și se liniștește.’ – a explicat medicul.
Pediatrul Mihai Craiu a făcut și o filmare pentru a le arăta oamenilor cum se face corect manevra Heimlich:
Foto – captură video