Numărul copiilor născuți prematur a crescut în pandemie

Medicii din secțiile de terapie intensivă pentru nou-născuți trag un semnal de alarmă cu privire la lipsa aparatelor medicale necesare salvării vieților copiilor care se nasc prematur.

Specialiștii în sănătate spun că din cauza pandemiei de COVID-19, numărul bebelușilor născuți prematur a crescut cu până la 14%.

„Riscul acesta a fost mai mare în această pandemie pentru că au evitat controalele medicale, controalele de rutină, vizitele la medicul de familie. La Spitalul Universitar la peste 2.000 de nașteri, am asistat la o creștere de prematuri până la 14%', a explicat Monica Cârstoiu, șefa secției de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgență București, potrivit digi24.ro.

Medicii spun că, în România, 40% dintre nou-născuții cu probleme nu primesc îngrijiri corespunzătoare din lipsa de aparatură. Din acest motiv, aceștia nu reușesc să supraviețuiască.

Citește și: Accesul nou născuților prematur la tratament a scăzut dramatic din cauza pandemiei

„Un prematur e un copil vulnerabil, se naște la 500-600 grame și ale căror funcții vitale sunt deficitare, alterate, au nevoie de suport respirator și de multe aparate care să ne spună care e starea lor', a spus Adriana Dan, șeful secției Neonatologie, la Spitalul Universitar.

De-a lungul timpului, în salvarea acestor copii s-a implicat statul, oferind ajutor prin donații. Costurile îngrijirii unui nou-născut la ATI, pe zi, ajung la 1.000 de euro.

Foto – 123rf.com

Mai multe articole