Un bebeluș a avut nevoie de două transfuzii de sânge de urgență pentru a i se salva viața după ce a fost „atacat în pântecul mamei de propriul ei sistem imunitar'.
Micul Arthur Williams, acum în vârstă de una an, nu creștea atât de repede pe cât ar fi trebuit în uter, așa că medicii au decis să-i facă unele analize. Ei au descoperit că bebelușul nenăscut avea aceeași problemă ca și tatăl său, Matt Williams, în vârstă de 33 de ani – Rh negativ.
Mama în trei copii, Sam Williams, în vârstă de 29 de ani, avea o altă grupă de sânge, așa că trupul ei a a perceput copilul ca pe ceva „străin’, iar sistemul ei imunitar a reacționat încercând să-l elimine.
Arthur a trebuit să fie născut cu două săptămâni mai devreme prin cezariană și a fost transportat de urgență la Spitalul de Copii Noahs Ark din Cardiff, cu icter extrem – în ciuda faptului că nu avea aspectul galben obișnuit.
A trebuit să facă două transfuzii de sânge și fototerapie pentru a i se salva viața, dar acum este acasă și devine din ce în ce mai puternic.
„Pentru că aveam RH pozitiv, corpul meu îl trata ca pe ceva străin. În principiu, încerca să-l atace pe Arthur' – a povestit mama copilului, citată de The Sun.
Sam și Matt au fost foarte fericiți când au aflat că vor mai avea un copil la începutul lui 2022. Cei doi îi au pe Oliver, în vârstă de opt ani, și pe Noah, în trei ani, iar Sam spune că toate sarcinile ei au fost fără probleme.
„Am fost o femeie însărcinată foarte norocoasă. Probabil că m-am simțit cel mai bine când am fost însărcinată' – a mai spus femeia.
Sam a fost sub supravegherea unui consultant pe tot parcursul sarcinii cu Noah și Arthur și a avut scanări suplimentare din cauza IMC-ului ei ridicat.
La șapte luni, medicii au observat că Arthur nu creștea foarte repede și i-au verificat atât lui, dar și tatălui grupa de sânge. Au descoperit că avea o grupă de sânge diferită de Sam, ceea ce înseamnă că corpul ei îi împiedica creșterea. Medicii au avertizat că Arthur s-ar putea naște cu icter sever și ar putea dezvolta pierderea auzului sau paralizie cerebrală.
Citește și – Rh negativ în sarcină – ce riscuri sunt
„Au spus că se poate înrăutăți progresiv cu fiecare copil pe care îl ai. Noah avusese icter, dar nu era nimic evident„– a adăugat Sam.
Înițial, nu au existat semne că avea icter și medicii nu au fost îngrijorați. Dar la câteva ore după ce s-a născut medicii au testat sângele lui Arthur și au descoperit niveluri foarte mari de bilirubină – care poate provoca leziuni ale creierului dacă nu este tratată.
„Era la 400, dar nici măcar nu părea galben. Icterul nu înseamnă că trebuie să arate ca o banană pentru a avea niveluri ridicate. Se hrănea bine – făcând tot ce ar trebui un copil' – a mai spus Sam.
Arthur a fost dus la Spitalul de Copii Arca lui Noe și a trebuit să facă două transfuzii de sânge.
A făcut și fototerapie, un tip de terapie cu lumină care folosește lumina ultravioletă (UV), timp de două zile pentru a-și reduce nivelul bilirubinei la un nivel sănătos.
După opt zile de spitalizare, a reușit să meargă acasă și acum copilul este bine.
Foto – gofundme.com