Patru activități pentru stimularea creativității copiilor

Fiecare copil este unic și se naște cu o latură creativă, această abilitate putând fi stimulată cu ajutorul activităților și instrumentelor potrivite. Chiar dacă am putea presupune că este un talent înnăscut, de fapt, creativitatea este o trăsătură care poate fi influențată de o mulțime de factori, de la condițiile socio-economice, până la mediul familial.

Dar de ce este atât de importantă creativitatea și de ce este esențial ca părinții să găsească modalități prin care să o stimuleze? Potrivit studiilor, această abilitate crește gradul de fericire, de sănătate, persoanele creative având capacitatea de a gestiona mai bine anumite probleme prin găsirea unor soluții rapide și neobișnuite. 

De asemenea, creativitatea este esențială nu doar pentru latura artistică, ci și pentru știință, matematică și influențează în mod pozitiv inteligența socială și emoțională. Așadar, cum dezvoltăm această calitate?

Creează un spațiu creativ

Spațiul în care își petrec cei mici majoritatea timpului este extrem de important pentru dezvoltarea creativității. Încearcă să le pui la dispoziție toate elementele care i-ar putea ajuta să se exprime, de la foi de hârtie pe care să deseneze, până la acuarele, carioci și alte elemente artistice. De asemenea, pune-le la dispoziție o tabla magnetica pentru copii. Acestea sunt versatile și multe dintre ele le oferă atât posibilitatea de a desena cu creta pe ele, cât și să creeze anumite modele cu ajutorul accesoriilor cu care sunt dotate.

Citiți

Cărțile sunt un element fundamental în stimularea creativității, așadar optează pentru o rutină de lectură zilnică. Începe de la vârste fragede și alege, pentru început, cărți cartonate cu imagini mari și colorate. Lectura extinde orizontul intelectual al copiilor, expunându-i la noi informații și experiențe care ar putea să le capteze interesul și să le încurajeze anumite pasiuni. Cărțile le oferă copiilor o lume fascinantă și le dezvoltă imaginația și vocabularul. Mai mult, prin crearea unui astfel de obicei, celor mici nu le va fi dezvoltată doar creativitatea, ci și gradul de concentrare și atenție.

Încearcă jocuri de rol

Jocurile de rol sunt o modalitate distractivă și interesantă prin care copii pot învăța și își pot dezvolta imaginația și creativitatea. Indiferent că alegeți să vă jucați de-a doctorii, brutarii sau pompierii, aceste experiențe îi ajută să exploreze și să investigheze, ceea ce contribuie la stimularea creativității. În plus, astfel de activități au un impact pozitiv asupra abilităților de comunicare și limbaj ale celor mici, îi învață despre anumite culturi și îi încurajează să-și exprime ideile și sentimentele într-un mediu relaxat.

Ascultați muzică

Muzica are beneficii extraordinare asupra copiilor, aceasta contribuind la dezvoltarea creativității, dar și a limbajului, memoriei și atenției. Pe lângă ascultarea diferitelor genuri muzicale, puteți aduna câteva vase și accesorii din bucătărie, precum linguri din metal și lemn, oale și capace și să concepeți o melodie proprie. Dându-le posibilitatea să improvizeze și să creeze propriile cântece, îi lași să exploreze, să-și imagineze și să-și dezvolte creativitatea, dar și sentimentul de încredere în sine.

De asemenea, renunță să controlezi activitățile copiilor. Din dorința ca cei mici să nu se plictisească, există această tendință de a interveni de foarte multe ori în programul și joaca lor, iar acest lucru diminuează, de fapt, spontaneitatea și încrederea în sine, care sunt esențiale pentru spiritul creativ.

Sursă foto: Shutterstock

(P) Articol publicitar realizat în colaborare cu Micostore

Mai multe articole