Planificarea financiară sau cum să generezi câștiguri în afara salariului

De-a lungul practicii mele medicale am venit în contact cu mulți oameni și mai ales cu mămici. Am constatat că oamenii, pe lângă educația sanitară, au nevoie și de un pic de educație financiară.

Ca și dumneavoastră, nici eu nu am primit educația sanitară în timpul școlii (oare de ce?). Alegând meseria-vocația de medic, sunt eu la rândul meu capabil să ofer educația medicală celor care sunt receptivi, și o fac de fiecare dată când pot. Am constatat mai târziu în viață, că îmi lipsește educația financiară așa că am încercat să obțin cât mai multă și vă îndemn și pe dumneavoastră să faceți la fel.

Un exemplu de rotunjire a veniturilor, prin care puteți face bani în timpul liber este platforma Duo LifeInvitatie la Club Duolife. Dacă sunteți sociabil(ă) și iubiți domeniul de sănătate și îngrijire personală atunci veți avea succes pe măsură ce vă implicați mai mult și veniți în contact cu mai mulți oameni.

În direcția instruirii financiare vă recomand cu căldură, sa citiți cărțile scrise de Robert Kiyosaki din seria Rich Dad-Poor Dad (pe care îl admir în mod deosebit). Multe mame sunt speriate de contextul economic actual, de inflația mare, de colapsul băncilor mari din America și Elveția, de războiul in Europa etc. Am avut discuții cu multe mamici când timpul mi-a permis. În general, au o nesiguranță financiară, care firesc se leagă și de viitorul copiilor.

Eu zic că urmează o recesiune și îmi doresc să greșesc. Deși nu sunt un expert în a oferi educație financiară, sunt în stare să vă ofer câteva sfaturi legate de gestionarea bugetului familiei, investiții în general și generarea de venituri pasive (bani care vin fără să vă vindeți timpul).

Haideți să începem!

Să presupunem că o familie are venituri lunare de 5000 de lei. Din această sumă ar trebui să puteți acoperi cheltuielile curente lunare (mâncare, utilități, școala copiilor, diverse consumabile casnice și nu numai, haine, abonament la sala de sport și autobus, îngrijire personală și sănătate etc.). Deci cu 5000 de lei ar trebui să puteți trăi confortabil.

Dacă acești bani vi se par puțini ar trebui fie să investiți în educația și cariera dvs. și să căutați un alt loc de muncă (sau să avansați în cadrul actualului loc de munca), fie să încercați să generați venituri pasive. Despre venituri pasive voi vorbi la sfârșit. Un procent de 10% din cei 5000 de lei, dacă ne întoarcem la scenariu de mai sus, recomand să îi puneți într-un depozit bancar la termen (3 luni minim sau mai mult).

În bancă continuați să depuneți bani până ajungeți la o sumă echivalentul a șase ori cheltuieli curente. Adică 24000 lei în cazul nostru.

Rostul acestui depozit este să vă puteți descurca în caz că apare o urgență (de sănătate, accident etc.) când nu o să puteți lucra. Odată constituit acest depozit, dacă vă rămân bani după ce cheltuielile lunare sunt acoperite, recomand să-i investiți. Banul care nu se investește tinde să fie cheltuit (sau aruncat pe diferite lucruri-direcții).

Ajung acum la punctul doi, anume investițiile.

Investițiile pot avea semnificația diferită. Dacă cumpărați pentru 1000 de lei cărți de educație financiară sau de sănătate, vă garantez că ați făcut investiția cea mai profitabilă, de a investi în propria persoană.

Dacă termenul de bursă vă sperie, vă înțeleg. Aș putea să scriu despre bursă destul de mult dar știu că acest articol este citit de femei care nu sunt interesate de acest subiect (mai degrabă nici nu vor să audă). Însă bursa poate fi profitabilă după un minim de 3 ani dacă aveți educație financiară și apoi investiți. Din păcate, cei mai mulți fac invers! Cu un randament mic (nu acoperă inflația oricum) sunt titlurile de stat. Cu un randament și mai bun sunt obligațiunile. 

Dacă vă sună straniu, permiteți să vă explic. Când cumpărați o obligațiune împrumutați sau creditați o firmă, să zicem pe Petrom, cu o sumă anume pentru o perioadă anume (1-10 ani). Odată investit în aceste obligațiuni nu vă puteți atinge de acești bani. La scadență, firma respectivă este obligată să vă înapoieze banii cu dobândă (care variază de la caz de caz). Riscul obligațiunilor este extrem de de mic și potrivit celor cu un apetit foarte mic de a lua riscuri. Dacă compania respectivă nu există (a intrat în insolvență) când trebuie să luați banii, atunci este posibil să pierdeți. Dar până la urmă, și o bancă poate să dispară!

Ca să puteți cumpăra obligațiuni este nevoie de un intermediar sau broker altfel spus. Alegeți dumneavoastră unu din această listă de top. Apăsați tasta Ctrl și dați click pe acest link: https://m.bvb.ro/Intermediaries/ListOfIntermediaries/TopOfIntermediaries Personal aleg numărul 4, dar alegerea vă aparține dumneavoastră.

Referitor la generarea de venituri pasive există mai multe căi:

Dacă știți Engleza la perfecție și iubiți scrisul și literatură, puteți scrie o carte (în engleză ca să fie cumpărată internațional). Cartea se poate cumpăra fizic și online (de aceste aspecte se va ocupa o editură). Cartea va genera venituri de-a lungul vieții dumneavoastră și non stop. Chiar dacă veniturile sunt mici la început, se vor aduna cu condiția ca, cartea scrisă de dumneavoastră este vândută pentru ca oamenii o găsesc plăcută și utilă.

O altă cale, mai ales dacă sunteți sociabil(ă) este să vă ocupați de promovarea unor produse pe care le găsiți interesante și utile. Adică să credeți și să fiți pasionat(ă) de produsele respective. Din vânzarea acestor produse o să vă revină în prima etapă o reducere dacă le cumpărați pentru familia dvs. și apoi o remunerație monetară (bani). 

O firmă foarte bună cu sediul în Polonia (dar extindere internațională) este firma Duolife. Au o gamă largă de produse din sfera sănătății, de îngrijire personală și suplimente de calitate superioară. Ceea ce îi diferențiază este că foarte multe produse sunt 100% naturale, fără chimicale și fără conservanți. Dacă doriți să vă alăturați comunității Duolife și să deveniți membru puteți accesa acest link (reprezintă o invitație): Invitatie la Club Duolife.

În cazul de mai sus, linkul a mers spre un produs interesant. Colagen și acid hialuronic în formă lichidă pentru un efect de regenerare la nivelul tenului și articulațiilor. Vorbim de o formulă completă care conține pe lângă colagenul marin din pește și alți constituenți importanți ai articulațiilor precum, glucozamina din crustacee și codroitina din cartilaje de rechin. Pentru a întării propria capacitate de producere a colagenului s-a adăugat și piure de mango, suc de acerola, extract de urzică și de coada calului. Deci vorbim de un adevărat elixir de frumusețe și sănătate.

Acesta este doar un exemplu. În link-ul următor https://tmdsuplimentea.myduolife.com/register/initial.html puteți găsi o multitudine de astfel de produse naturiste de maximă calitate. Cei invitați de dumneavoastră și care cumpără un produs vă dau în prima parte dreptul să cumpărați cu o mică reducere iar mai apoi, să câștigați niște bani. Acest sistem de vânzări vă poate genera venituri pasive în sensul că cei invitați de invitații dumneavoastră care cumpără produsele Duolife vor genera venituri și pentru voi.

Dacă sunteți sociabil(ă) și iubiți domeniul de sănătate și îngrijire personală atunci veți avea succes pe măsură ce vă implicați mai mult și veniți în contact cu mai mulți oameni.

Numai bine!

Mai multe articole