Piata de lactate din Romania nu este inca aliniata 100% la standardele europene de calitate, deoarece procesul este complex si de lunga durata, solicitand investitii mari din partea fermierilor si a producatorilor de lactate.
Pentru a se alinia la standardele de calitate UE, o companie trebuie sa indeplineasca toate criteriile de calitate UE pentru materia prima – laptele – pe tot parcusul procesului de productie, sa se asigure ca toate materiile prime sunt conforme, sa respecte in totalitate legislatia in vigoare, si sa se asigure ca produsele finite sunt sigure pentru consum uman.
Acest proces incepe de la ferma care ofera laptele, care trebuie si ea sa respecte standarde de calitate stricte, si culmineaza cu produsele finite care ajung la consumatori (lapte si produse lactate).
Astfel, pentru a atinge standardele europene de calitate, compania trebuie sa indeplineasa anumite conditii stricte:
Standarde microbiologice: materie prima de calitate A – lapte de cea mai buna calitate
Trasabilitatea laptelui – adica posibilitatea de a reconstitui din ce materii prime (de la ce sursa/furnizor) si ingrediente a fost fabricat si ambalat produsul, pe ce utilaj s-a produs, cand a fost produs, cu ce masina a fost transportat, in ce conditii a fost pastrat.
Repectarea cerintelor legale in ceea ce priveste normele de igiena, atat la ferma – sursa laptelui, cat si la fabrica de prelucrare.
Ce inseamna laptele de calitate UE (calitate A)?
Numarul total de germeni ≤ 100 000 /ml
Celule somatice ≤ 400 000 /ml
Numarul total de germeni indica gradul de igiena in obtinerea laptelui. Numarul ridicat de celule somatice presupune existenta laptelui provenit de la animale bolnave cu afectiuni mamare. Nivelul celor doi indicatori reflecta rezultatul activitatii microbilor.
De aceea, numarul de celule somatice, precum si numarul total de germeni care se regasesc in lapte, califica aceasta materie prima ca fiind conforma sau nu cu normele europene si corespunzatoare sau nu pentru procesul de productie al lactatelor.
In Romania, nu toti producatorii indeplinesc 100% parametrii UE pentru lapte, acestia beneficiind de o perioada de tranzitie in care trebuie sa ajunga la acesti parametri.
Cum sa alegi produsele lactate care indeplinesc standardele europene?
Cauta pe ambalajul produselor lactate stampila ovala care garanteaza respectarea tuturor normelor europene de calitate!
Atentie! Stampila rotunda inseamna ca acele produse nu sunt conforme in totalitate cu standardele europene si in consecinta pot fi comercializate numai pe teritoriul Romaniei.
In Romania, Tnuva este unul dintre producatorii de lactate care respecta standardele UE, laptele provenind din ferma proprie de la Adunatii Copaceni si de la ferme mari, moderne, care asigura un proces de productie ce respecta conditiile de igiena si trasabilitate a laptelui.
Foto: Dreamstime.