Problemele copilariei

35771390 - education, people, childhood and emotions concept - sad or bored little school girl over green chalk board background

Chiar si cel mai sanatos copil poate veni de la scoala cu paduchi in par, negi pe degete sau talpi si cu multe altele…Cum te descurci cu aceste afectiuni suparatoare?

A luat paduchi!
Spala parul copilului folosind sampon cu ulei din arbore de ceai (The Body Shop), apoi trateaza-l cu un balsam concentrat si piaptana-l bine (cu un pieptene din metal, care e mai rezistent decat cel din plastic). Apoi clateste bine parul, pana la indepartarea completa a balsamului, si mai piaptana-l o data. Repeta procedeul la doua-trei zile, timp de o saptamana.

Daca metoda nu da rezultate, incearca lotiunea ori samponul special contra paduchilor (disponibile in farmacii). Nu fac rau copilului si sunt destul de eficiente. Daca parul este lung, e bine sa fie purtat strans. Nu uita sa vorbesti cu invatatoarea sau diriginta despre problema cu care te confrunti si roag-o sa verifice daca nu mai sunt si alti copii in clasa cu aceeasi problema.

Cand cosurile nu sunt cosuri
Unii copii au bubite in pliul cotului, numite moluscum. Poti sa le lasi in pace, pentru ca organismul lupta cu virusul (acelasi care provoaca si aparitia negilor si verucilor) si reuseste in cele din urma sa-l indeparteze singur. Dar copiii predispusi la eczeme pot avea iritatii in toata zona cotului, care se infecteaza si se intind usor.

Nu exista un medicament-minune care sa „stearga bubitele. In cazuri severe, medicul dermatolog poate curata (chiureta) zona, sub anestezie locala. Homeopatii recomanda tablete de tuia (una pe zi, din farmaciile homeopate), care ajuta la ameliorarea suferintei.

Alunga negii!
Cel putin un sfert din populatie a avut experienta unuia sau mai multor negi intr-o perioada de viata. Oricum, daca ii fac la varsta de 12 ani, copiii scapa de ei pana implinesc 16. Aproape toate tipurile de negi dispar de la sine in timp, dar poti sa incerci o rezolvare mai rapida, cu o solutie farmaceutica cu acid salicilic.

Pentru rezultate mai bune, inmoaie pielea in apa calda, freaca locul cu piatra ponce si aplica un strat de solutie, o data pe zi, timp de maximum trei luni. Acopera zona cu un plasture, pentru ca lichidul sa nu se stearga.

De obicei, negii si verucile apar in copilarie si dispar in maximum doi-trei ani – daca poti sa astepti atat!

Unde e mancarime…
Mancarimile din zona anala pot fi simptomul prezentei viermisorilor intestinali. La copii, oxiuroza este cea mai des intalnita forma de parazitoza intestinala – viermisorii migreaza din intestin si pot fi observati uneori in scaun.

Pentru prevenire, asigura-te ca cel mic se spala temeinic pe maini, cu sapun si apa calda. In cazul infestarii, aplica un tratament cu Vermox (solutie sau tablete) tuturor membrilor familiei. Daca cel mic continua sa se scarpine, verifica daca nu cumva este vorba despre o eczema sau o iritatie aparuta pe fond alergic.

Verucile – riscul asumat al bailor in piscina
Verucile sunt cauzate de un virus al pielii (Papilloma), asemanator cu cel care provoaca negii. Apar, in special, pe talpi si pe degetele de la picioare. Sunt frecvente in copilarie, mai ales intre 12 si 16 ani. O parte dintre ele dispar spontan in sase luni, restul – pana la cel mult trei ani.

Ce solutii ai?

  • Nu le tratezi, dar le acoperi ori de cate ori merge la bazin sau cu picioarele goale.
  • Poti sa le tratezi singura, tamponandu-le cu nitrat de argint (lichid sau creion), pe care il poti procura de la farmacie. Pielea din jurul verucii trebuie protejata cu vaselina atunci cand o tratezi cu substante chimice.
  • Pentru tratamentul verucilor care nu vor nicicum sa dispara, apeleaza la medicul dermatolog, care le va arde (prin electrocauterizare), le va ingheta cu azot lichid (prin crioterapie) sau le va extirpa chirurgical (cu laser).

Text: Mihaela Doina Radulescu; Foto: Dreamstime.

Mai multe articole