Proprietățile gălbenelelor și cum pot fi acestea utilizate

Gălbenelele, cunoscute sub denumirea științifică de Calendula officinalis, sunt utilizate cel mai adesea sub formă de infuzie. În ciuda gustului său ușor amar,  această plantă poate aduce o serie de beneficii importante organismului. Gălbenelele pot fi utilizate și extern, fiind un ingredient al multor creme și unguente. Să vedem cum poți utiliza gălbenelele și ce proprietăți au acestea. 

Cum poți utiliza gălbenelele?

Ceaiul de gălbenele este cea mai simplă și comună metodă de a consuma gălbenele. Totuși această plantă se găsește și în suplimente alimentare, sub formă de capsule cu extract sau tinctură. 

Pentru uz extern, se pot utiliza creme și unguente cu gălbenele sau ulei esențial de gălbenele diluat într-un ulei vegetal, cum ar fi cel de cocos.  

Proprietățile gălbenelelor

Conform cercetărilor, gălbenelele ar avea următoarele efecte asupra organismului:

Proprietăți antioxidante și antiinflamatorii

Această plantă conține numeroși compuși antioxidanți, cum ar fi polifenoli și carotenoizi, care scad stresul oxidativ și inflamația. Deși inflamația este un răspuns imun normal al organismului, aceasta se asociază cu apariția bolilor, atunci când devine cronică (1).  

Beneficii pentru piele

Aplicarea topică a produselor cu gălbenele (cum ar fi tincturi și unguente), poate promova vindecarea rănilor, de exemplu ulcerații sau piciorul diabetic. Unul dintre mecanisme ar fi stimularea producției de colagen (1). 

Uleiul de gălbenele poate fi benefic și în ameliorarea (2):

  • Acneei
  • Eczema
  • Dermatita de scutec
  • Psoriazisul  

De asemenea, cremele cu extract de gălbenele pot îmbunătăți hidratarea și aspectul pielii (2).

Efecte antitumorale

Datorită conținutului de antioxidanți, gălbenelele ar putea avea efecte antitumorale. Extractul ar putea distruge celulele canceroase, efect demonstrat în laborator, însă nu există studii efectuate pe oameni (1).

Acțiune antifungică și antimicrobiană

Extractul de gălbenele ar avea efecte antifungice și antimicrobiene. Acesta ar inhiba creșterea Candida albicans, un tip de fungi care poate cauza infecție vaginală, orală sau cutanată (1). Apa de gură pe bază de gălbenele ar reduce microorganismele acumulate la nivelul firelor chirurgicale după extracție dentară (1). 

Beneficii pentru sănătatea orală

Datorită proprietăților antiinflamatorii și antibacteriene, clătirea cavității orale cu produse ce conțin gălbenele (ceai sau tinctură diluată) ar ajuta la ameliorarea gingivitei (inflamația gingiilor) (1). 

Precauții și contraindicații

Produsele cu gălbenele pot provoca reacții alergice la unele persoane, cum ar fi la cele cu alergie la plante din familia Asteraceae (de exemplu mușetelul german). De aceea, se recomandă testarea cremelor cu gălbenele pe piele înainte de utilizare (1). 

Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite produsele cu această plantă, pentru că nu se cunosc efectele administrării acesteia în sarcină (1, 2). 

De asemenea, persoanele care se află sub tratament antihipertensiv sau cu sedative ar trebui să evite administrarea produselor cu gălbenele. Au fost depistate interacțiuni între plantă și aceste medicamente (1).

Prin urmare, gălbenelele au numeroase beneficii potențiale pentru organism. Totuși, ceaiurile și suplimentele cu gălbenele nu înlocuiesc o dietă echilibrată și tratamentele recomandate de medic. 

Referințe:

  1. Lang, Ariane. 7 Potential Benefits of Calendula Tea and Extract.’ Healthline, Healthline Media, 8 Apr. 2020, www.healthline.com/nutrition/calendula-tea.  Accessed 14 Aug. 2022.
  2. Cronkleton, Emily. 7 Ways to Use Calendula Oil for Your Skin.’ Healthline, Healthline Media, 4 June 2018, www.healthline.com/health/calendula-oil. Accessed 14 Aug. 2022.

Sursa foto: Shutterstock.com

Mai multe articole